2024. április 26., péntek

A családom szeretete adott erőt

Interjú Gyantár Igorral, aki megküzdött az új koronavírussal

Nem kis meglepetést okozott március elején a bácskai kisváros lakosságának körében, amikor kiderült, hogy az első szerbiai koronavírusos fertőzött topolyai illetőségű. A hazai média azokban a napokban semmibe véve a Covid–19 -fertőzés gyanújával kórházba került Gyantár Igor személyi jogait, gyorsan világgá is kürtölte a hírt. Egészségi állapotáról később nem túl sok információt közöltek, mígnem a napokban jó hír érkezett: Gyantár Igor megismételt tesztje is negatív lett, így a korunk pestisének is nevezett kórt legyőzve, immár gyógyultan hagyhatta el a Vajdasági Klinikai Központot. A topolyai vállalkozó e-mailben válaszolt kérdéseinkre.

Gyantár Igor (Fotó: Ótos András)

Gyantár Igor (Fotó: Ótos András)

Mikor és hogyan fertőződhetett meg, és milyen jelek keltették fel a gyanúját, hogy nem egy egyszerű megfázásról lehet szó?

– Valószínűleg a február végi budapesti látogatásomkor kaphattam el a vírust, vagy pedig egy ügyfelünk révén, aki előző nap érkezett haza olaszországi útjáról, és ezután látogatott el cégünkbe. Influenzaszerű tünetekkel kezdődött, ám amikor már harmadik napja lázas voltam, orvoshoz fordultam egy szabadkai magánrendelőben, ahol kiderült, hogy tüdőgyulladásom van.

Milyen lépéseket tett ezt követően?

– Amikor az antibiotikumos kezelés ellenére sem éreztem jobban magam, felhívtam a rendelőt, hogy fogadjanak a megbeszélt időpont előtt, mert az állapotom nem javul. Tehát ekkor már 5-6 napja beteg voltam. A doktornőtől kaptam egy újabb időpontot, és a vizsgálaton kiderült, hogy a gyulladás már a másik tüdőszárnyra is átterjedt. Ekkor az újabb sürgős vérvétel és a CT-vizsgálat alapján már feltételezhető volt, hogy ez nem csak tüdőgyulladás lehet. A leleteimmel innen egyenesen a szabadkai kórház fertőzőosztályára mentem, ekkor már nagyon rosszul éreztem magam. Családtagjaimtól már a gyanú felmerülésétől teljes elszigeteltségben tartottam magam.

Hogyan fogadta a teszt eredményét?

– Másnap tudtam meg, hogy koronavírussal fertőződtem meg. A kórházban töltött első napokra nem nagyon emlékszem, mert ekkor már állandó nehézlégzéssel küzdöttem és oxigént kaptam. Nagyon aggódtam a családomért. Szerencsére másnap megérkezett az eredmény, hogy hozzátartozóim és a közeli munkatársaim közül senki sem kapta el a vírust.

Milyen volt a terápia menete, tudtak-e már azokban a napokban megfelelő segítséget nyújtani az orvosok?

– A szabadkai kórházból március 7-én a Vajdasági Klinikai Központba szállítottak, ahol megkezdték a célzott kezelésemet. Vírusfertőzés elleni gyógyszereket és antibiotikumos kezelést kaptam, oxigénszondát kellett használnom és a 24 órás monitoros megfigyelés alatt álltam. Bár közel álltam hozzá, szerencsére lélegeztetőgépre nem kerültem. Az orvosok és az egészségügyi nővérek emberfeletti munkát végeznek, egész nap védőöltözetben dolgoznak a vírus fertőzöttek közelében, életekért harcolnak. Nem lehetek elég hálás nekik. Nélkülük most nem volnék itt.

Hogy sikerült legyőzni a koronavírust, mennyi ideig kell még távol maradnia a munkahelyétől, az emberektől?

– A kórházi kezelés után orvosaim tizennégy napi itthoni pihenést ajánlottak, ebből már lassan a fele letelt, napról napra jobban érzem magam. Az orvosi csoport önzetlen munkáján kívül gyermekeim, a családom szeretete adott egy plusz erőt, hogy leküzdjem, legyőzzem a vírust, de a barátok, jó ismerősök, kollégák bátorító szavai is erősítettek. Három hétig csak a telefonon érkezett képek, üzenetek jelentették a kapcsolatot a külvilággal. Hamarosan újra dolgozhatok, addig itthon gyógyulgatok, erősítem a legyengült immunrendszerem.

Mit tudna ajánlani másoknak, hogyan álljunk ehhez a problémához, hogyan viselkedjünk, hogy elkerüljük a fertőzést?

– Viselkedjünk felelősségteljes állampolgárként, tartsuk be az előírásokat, a jelenlegi korlátozásokat, amelyeket miattunk, életünk megóvásáért vezettek be. Hallgassunk a szakemberekre, mossunk rendszeresen kezet, viseljünk védőmaszkot és kesztyűt, ha zárt helyen, emberek között tartózkodunk. Ha pedig a betegség bármilyen tünetét észleljük magunkon, gyermekeinket azonnal különítsük el, és óvjuk meg idős szüleinket. Azonnal jelentkezzünk a legközelebbi egészségügyi rendelőben, kórházban, és kérjünk kivizsgálást, ahogyan ezt én is tettem – válaszolta kérdéseinkre az immár topolyai otthonában, családi körben lábadozó Gyantár Igor.