2024. április 25., csütörtök

A FIFA Marshall-terve

A Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) gazdasági intézkedéscsomagok bevezetését tervezi annak érdekében, hogy megmentse a világ futballklubjait a csődtől. A FIFA az előterjesztett dokumentumra a labdarúgás Marshall-terveként hivatkozik. A koronavírus-járvány miatt a héten a FIFA akciócsoportja a pandémia hatásait elemzi, valamint azt, hogyan segíthetnék ebben a nehéz helyzetben az egyesületeket. A szervezet szóvivője elmondta, hogy a járvány teljesen tönkreteheti az elmúlt évek munkáját, hosszan tartó károkat okozhat a profi és a félprofi mezőnyben egyaránt, sőt az utánpótlás-nevelésre is kiterjedhet. A terv részletei egyelőre nem ismertek, de a háttérben a kontinentális és a nemzeti szövetségekkel is folynak a tárgyalások, a FIFA pedig kész újratervezni költségvetését annak érdekében, hogy a bajnokságok és a nemzetközi sorozatok a jövőben is zavartalanul működjenek.

Gianni Infantino, a FIFA hivatalban lévő elnöke korábban úgy nyilatkozott, hogy a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség pénze nem az övé, hanem a 211 tagországé és 6 konföderációé, így mindenkinek részesülnie kell az anyagi keretből. Az Európai Klubszövetség (ECA) vezetője, Andrea Agnelli szerint a mostani szituáció mindenkire ugyanolyan hatással van, hiszen mérkőzések nélkül egyik klubnak sincs bevételi forrása, ezért szorgalmazza Infantinóék lépéseit.

A Reuters információi szerint mindez azt jelentheti, hogy a FIFA kész felhasználni több mint 2,5 milliárd eurónyi tartalékát.