2024. május 10., péntek

„Mindent sikerült a lehető leghatékonyabban megszervezni”

Zombori Csabával, a rendkívüli helyzetek csókai törzskarának parancsnokhelyettesével beszélgettünk

Csóka község területén egyelőre nincs koronavírussal fertőzött személy – tudtuk meg Zombori Csabától, Csóka község alpolgármesterétől, a rendkívüli helyzetek helyi törzskarának parancsnokhelyettesétől, aki tegnap délelőtt adott nyilatkozatot lapunknak a községben jelenleg uralkodó állapotokról.

Az általános helyzetképpel kapcsolatban elmondta, a község területén nincs koronavírussal fertőzött személy; ez vonatkozik mindazokra a polgárokra is, akik különböző külföldi utazásból hazatérőben házi megfigyelés alá kerültek. A teljes kijárási tilalom itt a 70 évnél idősebbekre vonatkozik, tekintettel arra, hogy rurális közösségről van szó. Mivel ez a közösség elöregedő is, igen sokan szorulnak rá, hogy ellássák őket. Zombori Csaba kifejtette, hogy mivel a szociális központ Csókán hagyományosan foglalkozik idősgondozással, ezért az ezzel a munkával foglalkozó dolgozókból hamar sikerült mobil csapatokat felállítani, amelyeknek tagjai elvégzik a beszerzést a rászorulók számára. Ezeket a csapatokat önkéntesekkel is kibővítették, így mindent sikerült a lehető leghatékonyabban megszervezni községi szinten.

A hét folyamán csomagokat fognak osztani – mintegy kétezret – a kisnyugdíjasok számára. Ebben a pillanatban is folyik ezek becsomagolása; egy kis türelmet kérnek még az érintettektől, reményeik szerint a napokban megkezdődik a szétosztás. Darabonként tizenhat kilogrammos csomagokról van szó, és alapélelmiszereket tartalmaz.

A helyi közösség nagy szerepet vállal a közösségi élet megszervezésében, ennek dolgozói fogják segíteni a polgárokat például a nyugdíj-felhatalmazási ívek kitöltésében, illetve operatív segítséget nyújtanak azon mezőgazdasági tevékenységet folytató lakosoknak is, akiknek be kell jelentkezniük és engedélyt kell kérniük a minisztérium honlapján a mozgáskorlátozás megszegésére, hiszen a mezőgazdasági termelésnek folytatódnia kell.

Folyamatos a közterületek fertőtlenítése is. Zombori Csaba ezúton is szeretné megdicsérni a közösség összefogását, hiszen amikor még hiány volt védőmaszkokból, önkéntesek tömege varrta azokat. Így sikerült többek között a mobil csapatok tagjait és a szolgáltatásaikat igénybe vevőket is ellátni védőfelszereléssel, emellett mindazokat, akik gyakori kontaktusban vannak a polgárokkal. Mostantól már stabilizálódni látszik a maszkokkal és kesztyűkkel való ellátás a gyógyszertárakban is.

Csóka község polgárairól elmondta, példásan viselkednek, és betartanak minden korlátozó szabályt, mivel belátták, hogy ezeket pontosan az ő egészségük megőrzésének érdekében hozta meg a kormány.