2024. május 10., péntek
KORONAVÍRUS SZERBIÁBAN

Orvosok térnek vissza külföldről

Mára hétre növekedett a Covid–19 következtében elhunytak száma – A bíróságok Skype segítségével bonyolítják le az eljárásokat a kijárási tilalmat megszegők ellen

Szerdáról csütörtökre az országban két személy halt meg a Covid–19 következtében. A Covid–19.rs honlapon olvasható hivatalos közlemény értelmében egyikük egy 80 éves férfi, akit a belgrádi Fertőző és Trópusi Betegségek Klinikáján kezeltek. A férfinak már több napja lélegeztetőgép segítette a légzését. Az elhunyt kardiomiopátiában, továbbá magas vérnyomásban, obstruktív tüdőbetegségben és diabéteszben szenvedett. A másik elhunyt személyt a Niši Klinikai Központban kezelték. A 62 éves nő szintén napok óta lélegeztetőgép segítségével lélegzett. Magas vérnyomásban, diabéteszben és reumatoid artritiszben (autoimmun betegség) szenvedett.

Ótos András felvétele

Ótos András felvétele

Ma délutánra még egy személy elhunyt, ezzel hétre növekedett a Covid–19 következtében elhunytak száma.

Mivel a SARS–CoV–2 elnevezésű vírussal fertőzöttek és a virus okozta betegség következtében elhunytak száma napról napra növekszik, a szerb kormány egyik prioritása erősíteni az egészségügyi rendszer kapacitását. Aleksandar Vučić államfő korábban felhívást intézett a külföldön dolgozó szerbiai egészségügyi dolgozókhoz, hogy térjenek vissza az országba és segítsenek a vírus elleni küzdelemben. Az elnök néhány napja bejelentette, hogy eddig 120 orvos, egészségügyi nővér, ápoló és egyéb egészségügyi dolgozó tért vissza az országba. Darija Kisić Tepavčević, a Dr. Milan Jovanović Batut Közegészségügyi Intézet igazgatóhelyettese szerint az illetékeseknek olyan értesüléseik vannak, hogy a következő időszakban még több egészségügyi dolgozó tér vissza az országba.

Feltehetően néhány napon belül kiderül, hogy milyen új intézkedéseket foganatosít az állam vezetősége a koronavírus elleni küzdelemben, ezúttal három település – Belgrád, Niš és Valjevo – vonatkozásában, ahol a legnagyobb a fertőzöttek száma – erősítette meg a Prva tv-nek nyilatkozva Suzana Vasiljević, a köztársasági elnök sajtótanácsadója. Mint hozzátette, Aleksandar Vučić szerdán, az egészségügyi és a gazdasági válságstábokkal megtartott egyeztetésen megkérdezte az orvosoktól, hogy indokoltnak tartják-e az említett települések teljes lezárását, azaz elvágását a külvilágtól. Azt a választ kapta, hogy egyelőre nem, ám a helyzet alakulását napi jelleggel kell felülvizsgálni és elemezni. Ha esetleg megejtik az említett intézkedést, ez azt jelenti, hogy ezeket a településeket teljesen elvágják az ország többi részétől, sem elhagyni nem lehet, sem belépni a területükre – magyarázta Suzana Vasiljević, mondván, hogy természetesen megszerveznék a lakosok ellátását élelemmel.

Az országban kialakítandó tábori kórházakhoz, azaz alternatív, ideiglenes ápolási létesítményekhez, valamint a róluk kialakult közfelháborodáshoz kapcsolódóan Aleksandar Vulin védelmi miniszter közölte, hogy nem érti az embereket – nem fogják fel, hogy ezeket az ő érdekükben alakítják ki. A Belgrádi Vásár legnagyobb csarnokában a katonaságnak a tervek szerint a tegnapi nap folyamán kellett befejeznie az átalakító munkálatokat. Aleksandar Vulin szavai szerint a csarnokot nem hotellá alakítják át, ám minden ágy közé paravánt állítanak fel, de televízió és magazinok is lesznek a csarnokban. Az emberek nem élvezet, hanem gyógyulás céljából kerülnek majd ebbe a csarnokba – tette hozzá a védelmi miniszter. Egy nappal korábban Ana Brnabić kormányfő biztosította a közvéleményt arról, hogy az említett létesítményeket komfortossá és otthonossá teszik. A miniszterelnök nemcsak paravánokat és magánszférát ígért, hanem asztaliteniszt és biliárdasztalt is.

Az igazságügyi minisztérium közleménye szerint a bíróságokat arra utasították, hogy videólink (elsősorban Skype) segítségével bonyolítsák le az eljárásokat azok a személyek ellen, akik megszegték a rájuk vonatkozó elkülönülési határozatot. A Büntetés-végrehajtási Igazgatóság által kialakított létesítményekben – Versec, Požarevac és Pirot – jelenleg 108 személy tartózkodik előzetes letartóztatásban amiatt, hogy az említett határozat ellenére elhagyta az otthonát. Versecen 44-en, Požarevacon 43-an, Pirotban pedig 21-en vannak.

457 FERTŐZÖTT

A ma délután 3 órai adatok értelmében 457 személy fertőződött meg az országban koronavírussal. Az ezt megelőző, 24 órával korábban közzétett jelentés óta 295 személytől vett mintát vizsgáltak ki, ezekből 73 volt pozitív és 222 negatív. A Torlak Virológiai Intézetben eddig 1456 személy mintáit vizsgálták ki.

A témához kapcsolódó más írásainkat itt olvashatják