2024. április 16., kedd

Magyarkanizsa elcsendesedett

Arcmaszkokat gyártanak, 100-200 dináros áron lehet megvenni

A csönd városára most hatványozottan igaz a jelző, ugyanis az emberek nagyon nagy többsége igyekszik a felhívásoknak eleget tenni és otthon maradni. A délelőtti órákban tapasztalható, hogy a fiatalabbak, középkorúak gyorsan körbejárják az üzleteket, ahonnan beszerzik, ami elengedhetetlenül fontos, de sétálókat, cél nélkül bolyongókat nem nagyon lehet látni.

A boltok előtt vasárnap reggel voltak sorok. Az üzletek polcai nem üresek, a kezdeti lisztfelvásárlási láz után most már minden üzletben van liszt, a keresett élesztő azonban még mindig hiánycikk. A gyógyszertárakban a drágább, lassan felszívódó C-vitaminból van leginkább, kivéve a kevésbé látogatott, kis gyógyszertárakat, ahol még van leveles, olcsó vitamin is. A kézfertőtlenítő azonban nem hozzáférhető, de a célnak kiválóan megfelelő 70 százalékos alkoholból lehet vásárolni. Az arcmaszkok gyártásába többen belefogtak, szervezetek és magánszemélyek egyaránt, akiktől 100-tól 200 dináros áron lehet vásárolni.  A piacon csütörtökön sokan bóklásztak, az árusok egy részének nem volt maszkja, kesztyűje, éppen ezért szigorítást vezettek be, így szombaton már más volt a helyzet, a piac végeztével pedig a kommunális közvállalat munkásai azonnal fertőtlenítették az egész felületet, sőt a városban lévő tereket, padokat, épületeket is. Az élelmiszerboltok ellátása, üzemelése zavartalan, de a többi, a mindennapi élethez nem feltétlenül szükséges dolgokat árusítók vagy nem is nyitnak, vagy csak nagyon korlátozott ideig tartanak nyitva. Az éttermek, kávézók is betartják a rendeletet és bezártak, csak házhoz szállítást lehet igényelni, azt is meghatározott ideig. A közintézmények mindegyikét bezárták, de telefonon mindent el lehet intézni. A kínai üzletek mindegyike már egy héttel ezelőtt csak délig tartott nyitva, ők már akkor, felhívás és korlátozás nélkül megtették ezeket az intézkedéseket.

Fennakadásról, arról, hogy idősek lennének bajban, nem tudni, a polgármester folyamatosan, videók formájában, de írásban is ad ki közleményeket a helyzetre vonatkozóan és óva int a felesleges sétától, biztatva mindenkit az otthonmaradásra.

A legfontosabb telefonszámok:

Az egészségházat éjjel, nappal a 024/874-213-as, 062/788-539-es, 062/789-982-es, 062/789-948-as számokon lehet elérni. A szociális központot is lehet hívni gondozási igény bejelentésére a 024/873-477-es szám tárcsázásával.