2024. április 20., szombat
SZERB NEMZETI SZÍNHÁZ

Bella ciao Újvidékről az egész világnak

Az újvidéki Szerb Nemzeti Színház operatársulata a Bella ciao egy különleges videoelőadásával állt nézők elé a virtuális térben. Céljuk az volt, hogy a világszerte ismert és kedvelt dallal támogassák mindazokat, akik a maguk módján harcolnak a járvánnyal szemben, és minden következményével, amit magával hozott.

Az SZNSZ zenészei saját otthonaikban muzsikálva, majd a felvételeket eggyé gyúrva készítették el a videót. Így reagáltak arra az ellehetetlenült helyzetre, melyben a koncerteket – különösen Európában –, sorra lemondják, és a zenészek élettér nélkül maradnak. A tömeges rendezvények betiltásával, melynek következtében nálunk is sorra zártak be a színházak és a hangversenytermek, több ezer művész sodródik világszerte létminimum alá.

Konstantin Blagojević szerző, Andrea Solinas karmester, és az SZNSZ eminens zenészei a Bella ciao közös előadásával megmutatták, hogy otthonaikba zárva is együtt vannak, és együttérzésükről biztosították mindazokat, akik hasonlóan éreznek ezekben a nehéz napokban – jelentette ki többek között Aleksandar Stankov, a színház operatársulatának igazgatója.

A színház hasonló videofelvételek készítését tervezi. A videofelvételt itt nézhetik meg: https://www.youtube.com/watch?v=0U8qzGcRO_I