2024. április 20., szombat
KORONAVÍRUS SZERBIÁBAN

Összefogás az idősekért

Nagykikindán csak a gyógyszertárak és az élelmiszerboltok maradhatnak nyitva

Az aktuális járványügyi helyzet és a koronavírus terjedésének megfékezése érdekében a tartományi válságstáb a Vajdasági Közegészségügyi Intézet javaslatára tegnap elrendelte a nagykikindai válságtörzs számára, hogy Nagykikindán függessze fel az összes vendéglátóipari egység, piac, kereskedelmi üzlet és bevásárlóközpont működését. A rendelet értelmében csak a gyógyszertárak és az élelmiszerboltok maradhatnak nyitva.

Igor Mirović tartományi kormányfő, a válságstáb parancsnoka arra utasította a nagykikindai válságtörzset, hogy tiltsa be a helyi gerontológia központok számára az újabb bentlakók felvételét, azonnal fertőtlenítse a köztereket, egészségügyi intézményeket, az autóbusz- és a vasútállomásokat, valamint a helyközi autóbuszokat, illetve helyezzen 14 napos házi karanténba minden olyan személyt, aki kapcsolatba lépett koronavírus-fertőzöttel.

Az idősek védelme az elsődleges cél (Dávid Csilla felvétele)

Az idősek védelme az elsődleges cél (Dávid Csilla felvétele)

A ZOMBORI VÁLSÁGTÖRZS INTÉZKEDÉSEI

A koronavírus-fertőzés megfékezésére hozott állami rendelkezések kapcsán a zombori válságtörzs 15 előírást és javaslatot hozott a helyi cselekvési terv érvényesítése érdekében.

A Vöröskeresztnek meghagyta, hogy a népkonyha idősebb és beteg felhasználóinak szállítsa házhoz az ételt, a 60 évnél idősebbek számára tegye lehetővé, hogy a 060/50 53 934-es telefonszámon igényelhessék a szükséges, alapvető élelmiszereket és gyógyszerek beszerzését, ezt szervezze meg a falvakban is, és a feladat elvégzésére toborozzon önkénteseket.

A kiskereskedőknek, gyógyszertáraknak javasolja, hogy bevásárláskor biztosítsanak elsőbbséget a Vöröskereszt önkénteseinek. Akik önkéntesként szeretnének részt venni az idősek és a betegek ellátásában, reggel nyolctól este nyolc óráig a Vöröskereszt 025/412-737-es telefonszámán jelentkezhetnek.

A válságtörzs megtiltotta a városi közintézmények, sport és egyéb klubok működését, a fejlődési rendellenességgel élők napközijének nyitva tartását, korlátozta a közösségi utasforgalmat, betiltotta az éjszakai buszforgalmat, a taxisoknak elrendelte az utastér napi fertőtlenítését, meghagyta a város által alapított közvállalatoknak, hogy lehetőségeikhez mérten tegyék lehetővé a krónikus beteg és 60 év feletti dolgozóiknak az otthonról végezhető munkát. A válságtörzs lemondta a tavaszi lomtalanítást, reggel nyolc és este nyolc óra között korlátozta a szórakozóhelyek nyitva tartását, és meghagyta, hogy az ülőhelyeknek mindössze fele, legfeljebb 50 férőhely lehet foglalt, és hogy minden nyilvános helyen mindenki tartson 2 méteres távolságot a másiktól.

A koronavírussal kapcsolatos lakossági kérdésekre a Közegészségügyi Intézet 062/195-68-66-os telefonszámán adnak választ 8 és 22 óra között.

BEZDÁNBAN A HELYI KÖZÖSSÉG SEGÍTI AZ IDŐSEKET

A járványügyi intézkedések betartása érdekében a bezdáni helyi közösség is megszervezte az idős állampolgárok ellátását. Arra kérik az egyedül élő idős állampolgárokat, hogy akik segítségre szorulnak a gyógyszerek és az alapvető élelmiszerek beszerzésében, munkanapokon 10 és 12 óra között jelentkezzenek a 025/810-212-ös telefonszámon.

VÁLSÁGTÖRZSEK A NAGYBECSKEREKI HELYI KÖZÖSSÉGEKBEN

Čedomir Janjić Nagybecskerek polgármestere tegnap megbeszélést tartott a helyi közösségek képviselőivel annak érdekében, hogy zökkenőmentesebb legyen az együttműködés a legveszélyeztetettebb személyek megsegítésében. A polgármester ismertette a rendkívüli állapottal foglalkozó városi válságtörzs eddigi intézkedéseit, és megbeszélték az ezzel kapcsolatos intézkedések hatékony végrehajtásának a módját.

A város polgárainak a rendelkezésére összesen hat tudakozó telefonszámot vezettek be, amelyeket mindennap 7 és 22 óra között hívhatnak. Ezek a 066/866-0592-es, 066/866-0594-es, 066/866-0591-es, 066/866-0593-as, 066/866 0595-ös és a 066/866 0600-os számok.

A polgármester elmondta, hogy a rendelkezésre álló telefonszámok mellett azt tervezik, hogy válságtörzseket alakítanak a helyi közösségekben, azzal az elsődleges céllal, hogy a legidősebb polgárokat segítsék ezekben a nehéz időkben, ami szerinte hosszabb ideig is eltarthat. A helyi közösségeket a lehető legrövidebb időn belül összekötik a hívóközponttal, úgyhogy közvetlen betekintést kaphatnak arról, hogy mire van leginkább szüksége a területükön élő idős személyeknek. Ehhez meghatározott számú önkéntest biztosít az önkormányzat, akiket azonosítókkal látnak el és együttműködnek a lakótömbök, valamint a közvállalatok képviselőivel, amivel meggátolják az esetleges visszaéléseket.

A válságtörzsek 7 és 20 óra között tartanak ügyeletet a helyi közösségekben és a titkárok, illetve a tanácselnökök irányítják a munkájukat.

SZENTTAMÁSON ÖNKÉNTESEK SEGÍTENEK

A szenttamási válságtörzs elnöke, Radivoj Paroški közleményben értesítette a polgárokat a koronavírus megfékezése érdekében tett intézkedésekről. Kiemelte, önkéntesek segítségével megszervezték az otthon maradt időskorúak, és a légúti- és krónikus betegségben szenvedő polgárok segítségét az alapvető élelmiszerek és a gyógyszerek beszerzésében.
– Ahhoz, hogy a védelem hatékony legyen − főleg az idősek esetében –, az önkéntesek megfelelő védőruhát, maszkot, kesztyűt stb. kapnak, mert jelenleg ez az egyedüli lehetősége annak, hogy megakadályozzuk a vírus továbbterjedését. Az önkéntesek továbbá jól látható felhatalmazást viselnek majd, amelyet a váltságtörzs ad ki – áll többek között a közleményben.

A fentiekkel és a járvánnyal kapcsolatos kérdéseiket a szenttamási polgárok az alábbi telefonszámokon tehetik fel: szenttamási egészségház 021/730-600, 102-es mellék, az egészségház híváskezelő központja: 063/114-46-32, a Szociális Központ telefonszáma 021/730-177, a szenttamási Vöröskereszt pedig a 021/730-501-es telefonszámon hívható. Ha valakinek gyógyszert kell kiváltania, élelmiszert vásárolnia, hívja a helyi közösség önkénteseit minden nap 8 és 20 óra között: Szenttamáson a 021/730-133-as, Turián a 021/2237-016-os, Nádalján a 021/2239-004-es telefonszámot.