2024. május 10., péntek

Bácskossuthfalva szabadságharcosa

Felújítják dr. Dembitz Vilmos sírját a zsidó temetőben

A néhai dr. Dembitz Vilmosra, Bácskossuthfalva 1848/49-es tizedes rangfokozatú szabadságharcosára, a falu egykor köztiszteletnek örvendő polgárára emlékeznek meg ezen a héten szombaton 11 órai kezdettel a helyi zsidó temetőben, a Monográfia Helytörténeti Egyesület, a helyi közösség és a Papp Pál Cserkészcsapat szervezésében.

A megemlékezés kapcsán Papp László helytörténésztől, a Monográfia Helytörténeti Egyesület elnökétől megtudtuk, hogy az idén elkezdték dr. Dembitz síremlékének felújítását a helyi közösség döntése értelmében, és annak támogatásával. A tervek hallatán több helytörténész is igyekezett közreműködni a munkálatokban.

– Falunk 1848/49-es szabadságharcosának sírja a Tápióbicskei Hagyományőrzők Egyesülete közreműködésével kovácsolt vasrácsot kapott dr. Dembitz Vilmos síremléke. Ennek a konstrukciónak a betonalapja a Monográfia Helytörténeti Egyesület és a helyi közösség támogatásával készült el korábban. A síremlék márványból készült obeliszk része jól tűri az időjárás viszontagságait, a mögötte lévő téglaépítményt viszont megviselte az évszázados fagy. Ezért ezt az épületet lebontottuk, és köré helyeztük el a betonalapra a vasrácsot. A Tápióbicskéről érkezett ajándékot a felsőhegyi helytörténész, Mészáros Béla, és a Magyarkanizsáról érkezett Árok József önkéntes közreműködésével szereltük fel. A vaskeretben egy fából készült elem is helyet kapott – tudtuk meg Papp Lászlótól, aki elmondta azt is, hogy az idei megemlékezésre már több szervezet is jelezte részvételét a Monográfia Helytörténeti Egyesületnek.

– Várjuk tápióbicskei hagyományőrző barátainkat, a falunkban tevékenykedő cserkészcsapatot, és a baptista gyülekezet képviselőit. A megemlékezésen a hagyományoknak megfelelően az Id. Kovács Gyula Általános Iskola diákjai működnek közre szavalataikkal, valamint Nagy Tibor történész méltatja a korszakot és dr. Dembitz életét – tudtuk meg Papp Lászlótól.