2024. március 28., csütörtök

Munkálatok a Duna parkban

Fotó: Szeli Balázs

Fotó: Szeli Balázs

Felújítják a tavacska medrét, valamint új szennyvízhálózatot és öntözési rendszert helyeznek el.

Jelenleg folyamatban van a Duna park tavának a felújítása, mivel a tó medrének szigetelése rossz állapotban van, és szivárog a víz.

– A munkálatok kivitelezője a GP Irina 2009 vállalat, a munkálatok összértéke 35.048.432 dinár. A tavacska újjáélesztésén kívül rekonstrukciós munkálatok várhatók a szennyvízelvezető csatornán, de a legösszetettebb feladat a Duna park új öntözőrendszerének a kialakítása. A parkban soha sem volt még ilyen modern öntözőrendszer, nagy jelentőségű befektetésről beszélünk. A munkálatokat az önkormányzat finanszírozza – nyilatkozott Jelena Budimčić, a Városi Kertészet igazgatóhelyettese. Hozzátette: végső ideje volt elkezdeni a felújításokat a Duna parkban, az infrastruktúra nagyon rossz állapotban van, a tavacska medrének a padlólemezei megrepedeztek, a szennyvízhálózat elavult, és gyakran gondok akadnak a tó vizének az újratöltésével, az ehhez szükséges szivattyúk tönkrementek.

– A tervek szerint az új szennyízhálózat egy részét a régi helyén újítják fel, a másik részét viszont új nyomvonalon helyezik el. A hálózatra új elvezetőcsatornákat csatlakoztatnak, amelyeknek köszönhetően könnyebben lehet majd cserélni a Duna park tavának a vizét. Ezenkívül új vízelvezető-csatlakozásokat építenek, valamint felújítják a park öntözőrendszerét is. A sikeresebb vízelvezetés érdekében új szivattyútelepet létesítünk, amely sokkal gyorsabban vezeti majd el a parkban összegyülemlett csapadékot, és a tó vizét is képes lesz gond nélkül kicserélni – mondták a Városi Kertészet közvállalatban.

Az új öntözőrendszer keretében a legmodernebb pop-ap berendezéseket helyezik el, amely a csöpögtetős öntözésre is alkalmas.