2024. április 18., csütörtök

Átadta listáit az SZHP

A haladók és koalíciós partnereik az államfő nevével kampányolnak
A haladók Az Aleksandar Vučić – gyermekeinkért elnevezésű listával útban a tartományi választási bizottsághoz (Fotó: Ótos András)

A haladók Az Aleksandar Vučić – gyermekeinkért elnevezésű listával útban a tartományi választási bizottsághoz (Fotó: Ótos András)

A köztársasági és a tartományi választási bizottságoknak (RIK és PIK) átadták a Szerb Haladó Párt köré tömörülő választási koalíció választási listáit. Az Aleksandar Vučić – gyermekeinkért listát köztársasági szinten a Szerbiai Rádió és Televízió értesülései szerint mintegy 50 ezer polgár támogatta aláírásával, tartományi szinten pedig 8347 polgár. Az SZHP listája, illetve választási koalíciója a Rasim Ljajić vezette Szerbiai Szociáldemokrata Pártot, az Aleksandar Vulin vezette Szocialisták Mozgalmát, valamint Bogoljub Karić Szerbia Ereje Mozgalmát és a Szerbiai Egyesült Nyugdíjasok Pártját tömöríti. Köztársasági szinten a koalíció listavezetője Branislav Nedimović, aki jelenleg a mezőgazdasági minisztérium élén áll.

A RIK és a PIK a listák átadását követő 24 órán belül dönt azok kihirdetéséről. Ha hiányosságok tényét állapítja meg, a listaállítónak az erről szóló határozat átvételétől számított 48 óra áll rendelkezésére a hiányosságok elhárítására.

Miközben a haladók átadták köztársasági választási listájukat, a RIK épületének közvetlen közelében a valamikori Belgrádi Mezőgazdasági Kombinát (PKB) nyugdíjasai tüntettek, követelve, hogy fizessék ki nekik a vállalat részvényeit, ezt ugyanis nem tette meg az állam a vállalat magánosításakor.