2024. április 20., szombat

4,5 millió euróért adták el a legdrágább szerbiai házat

A Köztársasági Geodéziai Intézet adatai szerint az ország legdrágább házát 4,5 millió euróért adták el tavaly. A ház Belgrád luxusnegyedében, a Dedinjén található az Užicei utcában. Ez az utca évtizedek óta a hatalom, a gazdagság és a befolyás jelképe, és nyilvánvalóan továbbra is annak számít.

Dedinje mellé mind inkább felzárkózik a Belgrád Víziváros komplexum. Az épülőfélben levő Száva-parti városrészben adták el tavaly a legdrágább lakást, aminek négyzetméteréért tulajdonosa 8683 eurót fizetett, a lakás pedig összesen 1.319.888 euróba került.

Az intézet adatai szerint ez a csúcs, de feljegyeztek több ehhez hasonló, méregdrága üzleti szerződést is, ami azt bizonyítja, van aki megtudja fizetni ezeket az ingatlanokat is.

A fizetés módjáról is meglepő adatok kerültek napvilágra. A szerbiai lakásvásárlások zöme, 70 százaléka készpénzben történik, és kb. 30 százaléka hitelalapú.

A geodéziai intézet adatai szerint nem csak a házak és a lakások kelnek el hihetetlenül magas áron az országban, hanem nagy a kereslet a mezőgazdasági földterületek iránt is. Tavaly Törökbecse területén 559 hektár földért 4.800.000 eurót fizetett egy vásárló, ami messze a legköltségesebb vásárlás volt az országban.

Tavaly Szerbia ingatlanpiacán egyébként több mint 100 ezer adásvételt jegyeztek fel. Tizenhat százalékkal nőtt az új építésű lakások száma, és alig érezhetően (2 százalékkal) csökkent a használt lakások adásvétele az elmúlt évben az egy évvel korábbihoz képest. Legélénkebb ingatlanpiaci forgalmat Belgrádban, Újvidéken, Nišben, Szabadkán, Kragujevacon, Pancsován, Nagybecskereken bonyolítottak le. Az össz ügylet 35 százaléka Vajdaságban, 26 százaléka Belgrádban köttetett meg, majd Šumadijában és Nyugat-Szerbiában 24 százalékát, és a fennmaradt déli és keleti részeken 15 százalékát bonyolították le.