2024. április 20., szombat

Az apa

Megnyitotta kapuit Belgrádban a FEST – A záróesten John Malkovich is fellép

Őrült, vagy csak szeretné megőrizni a méltóságát? Mire képes egy apa, hogy visszaszerezze gyermekei felett a nevelés jogát egy érzelmeket, megértést és a család valódi igényét mellőző szociális rendszerben. Megható, de egyben dokumentumszerűen tárja elénk a szociális rendszer valóságát Az apa (Otac) című film, amely a 48. FEST Nemzetközi Filmfesztivál nyitófilmje volt.

A történet nem személyes tapasztalatokon alapszik, mégis valós történetet jár körbe egy olyan férfi szemén keresztül, aki megjárta a szociális rendszer poklát, emelte ki Srdan Golubović, a film rendezője a Fest sajtótájékoztatóján. Hozzátette, mindenképpen dokumentumfilm jelleget szerettek volna neki adni, hiszen a rendező azt az elvet vallja, hogy az a jó film, ami hihető, vagyis igazságon kell alapulnia. Nem kívántak okoskodni, moralizálni a filmben, csupán fel szerették volna tárni egy család keserű és nehéz mindennapjait, azt akarták képekbe foglalni, mit él át a család, miután a szegénységre hivatkozva elveszik a szülőktől a gyerekeket és nevelőszülőkhöz adják őket.

– Teljesen mellékes dolgokkal elvakítva, a vörösvérsejtek számlálása közepette, a média által tálalt szenny miatt elfelejtettük embernek lenni – fogalmazott élesen a sajtótájékoztatón Goran Bogdan színész, a film főhősének, az apának a megformálója. – Elvárásoknak próbálunk eleget tenni, hősnek lenni, miközben nem kell annak lennünk, az alapvető elvárás csak, hogy legyünk – mondta.

A filmben végigvonul a remény, és mint arra Nada Šargin, az anya szerepét játszó színésznő megfogalmazta, a legnehezebb helyzetben sem szabad elveszíteni a reményt és a hitet, ezt próbálta ő közvetíteni.

A filmfesztivál hivatalos megnyitójára péntek este került sor. Az elkövetkező egy hét alatt a film szerelmesei 96 film premierét tekinthetik meg, azzal, hogy 8 moziteremben több mint 300 vetítéssel készültek a szervezők.

Mint ahogy az lenni szokott, a belgrádi Fest versenyprogramján 20 film szerepel Szerbiából és a világ minden tájáról, a többi vetítésre más programrészekben kerül sor.

A közönség megtekintheti a Roman Polanski, Atom Egoyan, Clint Eastwood, Jim Jarmusch, Woody Allen, Andrej Končalovski legújabb filmjét. A repertoáron olyan filmek is szerepelnek, amelyeket Oscar-díjra jelöltek.

A Klasszikus elnevezésű válogatást Neda Arnerić emlékének szentelik az idén, azzal, hogy Bekim Fehmiu színész emlékének is adóznak, így olyan filmeket is bemutatnak, amiben ő szerepel, valamit Fehmiu a fesztivál idei arca.

Az ünnepélyes megnyitón Mira Banjac színésznő és John Malkovich színész, valamint Costa Gavras rendező vehette át az idei Beogradski pobednik (Belgrádi győztes) díjat, amit a filmművészetben nyújtott kiemelkedő alakításért ítélnek oda.

A bejelentések szerint a fesztivált John Malkovich zárja majd egy zenés-színpadi performance-szal.