2024. március 29., péntek

Jókai-díj másodszorra is

Az idén ismét Gál Hedda, zentai származású énekes, költő részesült Jókai-díjban

Idén Jókai Mór születésének 195. évfordulója és Ady Endre halálának centenáriuma tiszteletére hirdette meg pályázatát Szülőföld, haza, külföld címmel a révkomáromi Jókai Közművelődési és Múzeum Egyesület és a budapesti Falvak Kultúrájáért Alapítvány Jókai Emlékbizottsága. Huszonegy pályamunka közül egy nemzetközi bizottság választotta ki Gál Hedda munkáját, amelyben a szerző elmondása szerint a szülővárosa szeretetéről, a hazavágyódásról, ragaszkodásról és erről a skizofrén kettősségről is szó van, s ezért munkáját színes fotókkal is illusztrálta. A Budapesten ténykedő énekesnő, költő és könyvtáros pályamunkája kapcsán a következőket nyilatkozta lapunknak:

– Tudatos kezdés volt a Zentán és Budapesten is élő Verebes Ernő vers-idézet, a Folyók fölött részlet, és ugyancsak tudatos zárás volt az Adáról Magyarországra áttelepült Szűgyi Zoltán verse: A magad helyén. Roppant erős költeménynek élem meg mindkettőt. Az „Otthonra lelhetsz itt, idegen barátom: / Országok híján, folyók fölött.” és az  „…Otthon vagy minden hangban….otthon vagy: /a magad helyén. / Akárha maradtál, / akárha elmentél.” csengésű mondatok örökre belém égtek – emelte ki.

Hedda írásában egy szakirodalmi áttekintés és Ady hazaszeretet-költészetének a tárgyalását követően két rövid kérdőíves eredményt is közzé tett. Az elsőt fiatalok körében, 1999-ben, tehát 20 évvel ezelőtt Magyarországon és Erdélyben végezték, 24 húsz és harminc év közötti személlyel (főként egyetemisták, de voltak közöttük orvosok, fotóművészek, tanárok, irodai alkalmazottak, háztartásbeliek, előadó- és zeneművészek). A második, napjainkban készült tanulmányban a veszprémi Padányi középiskola 11. osztályos tanulóinak tették fel a kérdést, mit jelent számukra a haza, és a szülőföld. Néhány diák válaszát tettem közzé, vázolva, mennyire éretten és komolyan értelmezi a mai fiatal-felnőtt generáció ezt a témakört, majd pedig szubjektív meglátásait is közzé tette.

Gál Hedda, amellett, hogy főállásban a Károli Gáspár Református Egyetem Állam- és Jogtudományi Kar könyvtárosaként tevékenykedik, hét, különböző zenei stílusú formációival lép fel Budapesten és Magyarországon, de jártak már Zentán is. A legújabb Coquette duó tagjaként jazz-dívák dalait adják elő sajátos feldolgozásban. A HeddaJazz formációjával jelen pillanatban egy zenei stúdióban rögzítik Seress Rezső-anyagukat, amiből „Fizetek, Főúr” címmel lemezt is jelentettek meg, ezt pedig lemezbemutató koncertek követik. E mellett az Ellenanyag kamarazenekarával az Ady Centenárium kapcsán elkészült műsorukat is cédére rögzítik Békíts ki magaddal címmel. Hedda a nyár folyamán a Reneszánsz duó formációval járja a palotajátékokat, az Irish Wave, ír népzenét játszó zenekara pedig szeptember 19-én lép fel Zentán és az elképzeléseik szerint Óbecsén is – hangsúlyozta Hedda, aki elmondta azt is, hogy a Táncreakció formációjával leginkább a gyermekeknek játszanak Csík Mónika verseiből, de fiával, Fodor Martinnal is előszeretettel állnak színpadra akár kettesben is (Mar-Team). A zenélés mellett pedig egy Jókairól szóló tanulmányköteten is dolgozik. Hedda 2016-ban nyerte el először az arany díszoklevelet és Jókai Mór kezének márványlapon elhelyezett gipszmásolatát.