2024. április 26., péntek

Munkába állt az első kocsmáros robot Japánban

Megkezdte a próbaidejét Japán első robotkocsmárosa egy tokiói vendéglátóhelyen. Ha beválik, akkor máshol is bevezethetik a megoldást, ugyanis az elöregedő japán társadalomban a komoly munkaerőhiány miatt nagy az igény az automatizálásra a gazdaságban.

A Joronataki étteremlánc által üzemeltetett kocsmában egy átalakított ipari robot szolgálja ki a vendégeket. A változtatás során gyakorlatilag annyi történt, hogy az ipari robotkarhoz hozzácsatlakoztattak egy táblaszámítógépet, amin egy animált arc jelenik meg. Munkaidőben ez kommunikál a hozzá forduló szomjas személyekkel. A vendégek arckifejezéseit négy kamera segítségével ismeri fel a robotba épített mesterséges intelligencia. A QBIT Robotics cég által gyártott gépkocsmáros negyven másodperce alatt önt ki egy sört, és egy perc alatt kever meg egy koktélt.

Az étteremben dolgozó csaknem harmincfős személyzet egyik tagja szerint a gép lehetne kicsit gyorsabb is, de az mindenképp előny, hogy a pultosok munkája néha elég stresszes a részegek miatt, egy robotnak viszont ez nem jelent problémát.

A japán szolgáltatószektorban annak ellenére is egyre nehezebb munkaerőt találni, hogy a kormány nemrég enyhítette a vízumkorlátozásokat. Ezzel azt szeretné elérni, hogy több külföldi jöjjön az országba dolgozni.

Japánban a lakosság 65 évnél idősebb része hamarosan a teljes népesség harmadát alkotja majd, tehát egyre kevesebb lesz az olyan helybeli, akit be lehet vetni a munkaerőpiacon. Ráadásul az idősek egyre gyarapodó tábora miatt egyre nagyobb a keresletet az egészségügyi szolgáltatások iránt. A gond az, hogy ebben az ágazatban is komoly nehézségeket okoz a munkaerőhiány.

A tokiói kocsmában két hónapig tart majd a robot tesztje, ezt követően a cég értékeli az eredményeket. A Joronotaki menedzsere szerint vannak még megoldandó problémák az új alkalmazott munkájával kapcsolatban, például kezdeniük kell valamit azzal, hogy túl sok helyet foglal el. Ennek ellenére a személyzet abban reménykedik, hogy az újítás beválik.

A robot csaknem kilencmillió jenbe, átszámolva 82 ezer dollárba került, ami egy pultos három évnyi bérének felel meg Japánban.