2024. május 14., kedd

Képzeletbeli időkapszula

A kúlai Nagy Karolina kapta az idén a Magyar Kultúra Napja díjat

A Palóc Társaság elnöke, Z. Urbán Aladár, a Magyar Kultúra Lovagja, tanulmányíró pályázatot ír ki minden évben a magyar kultúra napja alkalmából, amelynek célja megtartani a magyarságot, őseink örökségét.

Ezúttal kiemelten az Összetartozás éve tematikában hirdették meg a pályázatot, amely a Kápát-medencében élő magyar fiatalok tehetségének kibontakozására nyújtott lehetőséget.

A felhívásra 89 pályamunka ékezett, amelyeket bírálóbizottság értékelt.

A kúlai Petőfi Brigád Általános Iskola nyolcadik osztályos tanulója, Nagy Karolina is hónapokon keresztül kutatta családja történetét, történelmét, múltját, amelyet később papírra is vetett, és Cvetanović Márta felkészítő tanára jóváhagyásából továbbított a pályázatkiíró felé.

Esszéje a népes Nagy család történetét mutatta be az elmúlt száz év során, mellyel kiérdemelte a rangos Magyar Kultúra Napja díjat.

Gazdag és színes művelődési műsor után az esemény színhelyén, a Magyarság Házában Budapesten, a Duna Palotában a hagyomány szerint két nagydíjat ítéltek oda, amelyik egyikét az általános iskolások közül a kúlai Nagy Karolina tudhat magáénak. Józsa Judit kerámiaszobrásztól, a Kultúra Lovagjától, a Palócz Társaság tiszteletbeli tagjától vehette át az ajándékot, vagyis a kerámiatálat a szimbolikus életfa motívumokkal, de sok-sok értékes könyv, jutalom is szerepelt az ajándékok között.
– A trianoni békeszerződés aláírásának évfordulóján, 2010-ben, hivatalosan is törvénybe foglalták a Nemzeti Összetartozás Napjára való megemlékezést június 4-én. Azon gondolkodtam, hogyan lehetne a csaknem száz év előtti időszakot a legszemléletesebben bemutatni a mai „lájkoló” generációnak. Az ötlött az eszembe, hogy egy családi fényképen látható felmenőim sorsát mutatom be. A Nagy családról van szó a Délvidékről, Bácska szívéből – Kúláról, melynek én is leszármazottja vagyok. Valóban nagy családot alkottak az elődeim. Ha egy képzeletbeli időkapszulát vennék elő, mi minden kerülne ki belőle! Így kezdődnek Karolina pályamunkájának első sorai, majd résztelesen taglalja és mutatja be családja tagjait, eseményeit, történelmét.

A szülőföldhöz, a nemzethez való kötődés, ragaszkodás és értékválasztás szép példáját hallhatta a zsűri és az egybegyűltek, valamint számos egyéb díjat is kiosztottak az ünnepségen.