Városnapra készül Zombor

JJ

2020. február 11., 15:10 >> 2020. február 11., 16:10

Kommentek száma 0  A cikkhez tartozik képgaléria 

Jövő hétfőn kerekedik be 271 év Zombor szabad és királyi várossá emelkedésétől, az ezzel kapcsolatos rendezvények már a héten elkezdődnek. Az elibertációt Mária Terézia udvarában kellett kijárni, majd busásan megfizetni. A szabad és királyi cím kiváltásához a városnak 150 000 aranyforintot kellett befizetnie a kincstárba, aminek nagy részét hitelből fedezték, és a törlesztést hosszú ideig nyögték. Aztán kiderült, jól gondolkodtak a leszerelt, kapanyélhez, tehénpásztorkodáshoz nem szokott egykori granicsárok, a befektetés végül kifizetődött. Nem kellett minden után adózni, vásárokat lehetett tartani, vámot szedni, kereskedni, közben kiépült egy tisztességes alapokra helyezett adminisztráció, az egymás nemzetiségét és felekezetét tiszteletben tartó, demokratikus hatalommegosztás.

Zombor

Zombor

A 18–19. századi gyors fejlődés során megyeszékhellyé nőtte ki magát Zombor. Nem ingyen, nem politikai küzdelmek nélkül. A megyei közigazgatáshoz tisztviselők kellettek, családjaik ellátására kereskedők nyitottak boltokat, természetesen megjelentek a gabona- és jószágfogalmazók, a takarékpénztárak, a bankok, a polgáriasodás során az első közkönyvtár, az épített színház, a múzeum, a város urbánus jelleget öltött. Magyar városnak számított, de a magyar többség soha nem jellemezte a várost, mindig bunyevácból meg horvátból és szerbből állt a többség, mostanság azonban a szerbség viszi a prímet, a magyarság csupán szórványt alkot.

Az említett fejlődés küszöbének tiszteletére választotta Zombor a város napjává február 17-ét.

Az ünneplést az idén két másik évfordulóval is egybekapcsolta az önkormányzat: a város első parkjának létesítésével, ami a városi zöldövezet módszeres gondozása kezdetének számít, valamint a zombori Dalárda megalapításának ugyancsak 150 éves jubileumával. A program szerint pénteken, február 14-én a városháza dísztermében 18 órai kezdettel bemutatják Milan Stepanović helytörténész U tom Somboru – grad u prizmi stoleća című városmonográfiáját, majd 20 órától a Népszínházban előadják a Kad bi Sombor bio Holivud című darabot. A belépés mindkét rendezvényre ingyenes.

Másnap, szombaton, 11 órakor Sava Stojkov alkotásaiból nyílik kiállítás a Laza Kostić Művelődési Központ Képtárában Ragyogó erdők címmel. Egy órára rá a városháza dísztermében előadják A tündér erdei varázslatai című gyermek balettet. A zombori városmonográfiát kísérő dokumentumkiállítás 18 órától lesz megtekinthető a Városi Múzeumban, 19 órától A nők Milan Konjović festészetében címmel lesz látható tárlat a Milan Konjović Képtárban, 20 órától pedig a helyi zeneiskola tanárai koncerteznek a városháza dísztermében. Szombaton este hat órától a Vajdasági Magyar Szövetség Nyugat-bácskai Körzeti Szervezete mutat be ünnepi műsort a Magyar Polgári Kaszinóban.

Vasárnap, február 16-án déltől a városháza dísztermében az Aladdin csodalámpája című gyermekbalett tekinthető meg. A zombori Dalárda megalapításának 150. évfordulójáról 18 órakor nyílik kiállítás a Városi Múzeumban, majd a Dalárda ünnepi föllépésére kerül sor 19 órától ugyanott, a Mosztonga sportcsarnokban pedig küzdősportbajnokságot (Serbian Battle Championship) rendeznek 20 órai kezdettel, ez fizetős rendezvény.

A központi ünnepséget hétfőn, a város napján ejtik meg. Délben ünnepi rendezvényt tartanak a Népszínházban, amire csak meghívóval lehet belépni. Este hét órától Saša Matić koncertezik a Szentháromság téren, 20 órától pedig Milan Lane Gutović kabaréját láthatja a közönség a Népszínházban, ez a program is fizetős.


Mielőtt hozzászólna a cikkhez, kérjük olvassa el a moderálási alapelvet!

! Hozzászóláshoz be kell jelentkeznie:
Facebook belépés
Listázás:

 • HETI ROVATOK
 • Kerekeken
 • Napsugár
 • Nyugdíjasok oldala
 • Vonalkód
 • MELLÉKLETEK
 • Sportvilág
 • Üveggolyó
 • Magvető
 • Képes Ifjúság
 • Tarka Világ
 • Kilátó
 • Hétvége