2024. április 27., szombat

Vučić: Kurti politikai pontszerzése

Szerbia és Koszovó kapcsolatáról, a tavaszra esedékes választásokról, az ország gazdasági helyzetéről beszélt a szerbiai köztévé reggeli híradójában Aleksandar Vučić államfő.

Kifejtette véleményét Albin Kurti új koszovói kormányfő azon kijelentéséről, miszerint egyik első intézkedéseként megszüntetné a szerbiai árura kivetetett száz százalékos behozatali vámot.

Az állafő szerint Kurti célja csupán az volt, hogy nemzetközi viszonylatban is jó politikai pontokat szerezzen magának.

A közelgő tavaszi választásokról a Szerbiai RTV-nak elmondta, hogy egyes politikai körök bejelentették a választások bojkottját, mert tudják, hogy nincs nagy esélyük, kiderülhetne, milyen alacsony a támogatottságuk. A törvénymódosításról elmondta, hogy a választási küszöb három százalékra csökkentése csak a Szerb Haladó Párt számára kockázatos, ugyanis ezáltal kevesebb képviselői helyhez juthatna, még akkor is, ha hatszor nagyobb a támogatottsága az ellenzékhez viszonyítva.

Az államfő elégedett amiatt, hogy az ország azok közé az európai államok közé tartozik, amelyek a legnagyobb gazdasági növekedést valósítják meg. Ez nagyobb béreket és nyugdíjakat jelent majd, hangsúlyozta. Tavaly 4,4 százalékos volt a GDP növekedése, de lehetett volna magasabb is, ha Pristina nem vet ki száz százalékos vámot a szerbiai termékekre – mondta többek között az államfő.