Akikre méltán vagyunk büszkék

A közelmúltban kitüntetett dr. Kaszás Károlyt és Tóth Vilmost fogadta Magyarkanizsa polgármestere

j

2020. február 6., 09:31 >> 2020. február 6., 10:31

Kommentek száma 0  A cikkhez tartozik képgaléria  Megjelent nyomtatásban

Az építészet területén kiemelkedőt alkotókat, az utókornak jelentős lenyomatokat hagyó személyeket díjaztak decemberben Magyarországon.

Dr. Kaszás Károlyt és Tóth Vilmost Fejsztámer Róbert Pósa Károly-alkotásokkal ajándékozta meg (Puskás Károly felvétele)

Dr. Kaszás Károlyt és Tóth Vilmost Fejsztámer Róbert Pósa Károly-alkotásokkal ajándékozta meg (Puskás Károly felvétele)

Tóth Vilmos építész a Magyar Művészeti Akadémia díját, dr. Kaszás Károly technológus mérnök pedig a Nemzetközi Betonszövetség Magyar Tagozatának elismerését, a Palotás László-díjat vehette át. A magyarkanizsai önkormányzat rendkívül hálás a több évtizeden át kifejtett áldozatos és eredményes munkájukért, így a község polgármestere, Fejsztámer Róbert is gratulált nekik a díjaikhoz, és szerdán személyesen is fogadta őket, hogy kifejezze elismerését. Lapunknak nyilatkozva elmondta, büszke arra, hogy két olyan jeles, az építészethez köthető szakembere van a városnak, akik anyaországi elismerésben is részesültek.

– Szeretném, ha az önkormányzat és a szakemberek közötti együttműködés még nagyon hosszú ideig gyümölcsöző lenne. Attól függetlenül, hogy mindketten nyugdíjasok, az ő tapasztalatuk, helyismeretük, tudásuk, kapcsolatrendszerük rengeteget tud adni a községünknek az elkövetkezendő időszakban is, mint ahogyan eddig is sokat hozzátettek a közösségünk életéhez és fejlődéséhez. Tóth Vilmos éveken át a város főépítészeként is tevékenykedett, míg Kaszás Károly az egyetemi kapcsolatain és hatalmas tudásbázisán keresztül tudta segíteni az építészeti fejlesztési munkákat, amiért rendkívül hálásak vagyunk – mondta a polgármester, aki az utánpótlás kapcsán elmondta, pillanatnyilag nem kedvező a helyzet, hiszen sokan külföldön vállaltak munkát, vagy nem itthon képzelik a jövőjüket, mégis bizakodó.

– Bízom benne, hogy ezek a példák hozzájárulnak ahhoz, hogy megmutassuk, lehet itthon is érvényesülni és nagy dolgokat elérni, nem kell ahhoz külföldre menni, és akiknek van megfelelő tapasztalatuk, nyitottságuk, akaratuk, azoknak a munkájára továbbra is számítunk.

Tóth Vilmos nemcsak Magyarkanizsán, hanem egész Vajdaság területén otthagyta már gondolkodásának és szaktudásának nyomait, az akadémia díja pedig szerénységéből adódóan meglepte, ahogy ő fogalmazott, annál is inkább, mert az elismerést első alkalommal kapta meg határon túli építész.

– A munkásságért, a hagyományokon alapuló, ugyanakkor korszerű gondolkodásért ítélték meg ezt a díjat, amire nem is számítottam. Ahhoz, hogy egy épület illeszkedjen a település arculatába, érezni kell, szív kell hozzá. Meg kell ismerni azt a teret, ahová az ember szeretne valami újat felépíteni, amihez annyi fáradságot kell vennie az építésznek, hogy kicsit beleássa magát annak a környezetnek a történelmébe is, akkor már jönnek a sugallatok. Föntről mindig gondoskodnak arról, hogy a legjobbat tudja odatenni az ember – mondta Tóth Vilmos, akinek az épületeit Magyarkanizsán és környékén is fel lehet ismerni.

Dr. Kaszás Károly december óta tulajdonosa a Palotás László-díjnak, amellyel a vasbetonépítés terén elért kimagasló eredményeket ismerik el minden évben.

– A Palotás László-díj a legrangosabb elismerés azoknak, akik az építőanyag-gyártásban dolgoznak, az építészetben, műépítészetben kimagasló eredményt érnek el hosszabb távon. Ez egyfajta életműdíj, és óriási megtiszteltetés számomra, hogy Szerbiából én vagyok az első, aki kézhez vehette a Nemzetközi Betonszövetség Magyar Tagozatának javaslatára. Az iparban eltöltött huszonhat és az oktatásban eltöltött tizennégy éves tevékenység elismerése ez. Fizikai munkásként kezdtem, és a ranglétrán végighaladva jutottam idáig – emelte ki dr. Kaszás Károly.

A polgármesteri fogadás beszélgetéssel zárult, a díjazottak és a polgármester megvitatták az elmúlt évek eredményeit, valamint a jövőről is szót ejtettek, hiszen számtalan projektum van készülőben Magyarkanizsán, amelyekben az ő szakértelmükre is szükség lehet.


Mielőtt hozzászólna a cikkhez, kérjük olvassa el a moderálási alapelvet!

! Hozzászóláshoz be kell jelentkeznie:
Facebook belépés
Listázás:

 • HETI ROVATOK
 • Kerekeken
 • Napsugár
 • Nyugdíjasok oldala
 • Vonalkód
 • MELLÉKLETEK
 • Sportvilág
 • Üveggolyó
 • Magvető
 • Képes Ifjúság
 • Tarka Világ
 • Kilátó
 • Hétvége