Hamenei: a béketerv előbb meghal, mint Trump

MTI/Reuters/APA/dpa

2020. február 5., 18:46 >> 2020. február 5., 19:38

Kommentek száma 0  A cikkhez tartozik képgaléria 

A Donald Trump amerikai elnök által bemutatott közel-keleti béketerv előbb meg fog halni, mint maga Trump - mondta Ali Hamenei ajatollah, Irán legfőbb vallási és politikai vezetője szerdán az állami televíziónak.

Ali Hamenei, Irán legfőbb vallási és politikai vezetője

Ali Hamenei, Irán legfőbb vallási és politikai vezetője

Az ajatollah ostobának és álnoknak nevezte a tervet, és felszólította a palesztinokat, illetve a muszlim közösséget, hogy szálljanak szembe vele. Hamenei szerint a palesztin-izraeli konfliktust népszavazással kellene megoldani. Minden palesztinnak magának kellene eldöntenie, hogy milyen politikai megoldást kíván országa számára - hangsúlyozta.

Hamenei egyúttal hozzá nem értőnek nevezte azokat az arab vezetőket, akik támogatják a béketervet.

"Ne is törődjetek azzal a néhány áruló arab vezetővel, akik támogatják az +évszázad megállapodását+" - mondta. "Inkompetensek és még a saját népük sem tiszteli őket" - tette hozzá.

Twitteren közzétett üzeneteiben az ajatollah ostobának nevezte a tervet, amely szerinte sosem fog megvalósulni.

"Balgaság összegyűlni, töprengeni, pénzt költeni, meghívókat szétküldeni, felháborodást kelteni, majd bemutatni egy tervet, amely kudarcra van ítélve" - írta az ajatollah, aki szerint a terv az Egyesült Államok kegyetlenségéről is tanúságot tesz, mert Izraellel - Hamenei fogalmazása szerint - a "cionistákkal" tárgyalták meg, hogy mi legyen a palesztinoké.

"Palesztina a palesztinoké. Hogy jönnek ahhoz, hogy erről döntsenek?" - tette fel a kérdést Irán vezetője. Hamenei szerint a zsidó állam és az Egyesült Államok fegyverekkel, vesztegetéssel és hízelgéssel igyekszik majd végrehajtani a tervet, a "cionista ellenséget" és az amerikaiakat pedig dzsiháddal kell kiszorítani, amiben minden muszlim országnak támogatnia kell a palesztinokat.

Haszan Róháni iráni elnök szintén az állami televízióban nyilatkozva az amerikai gazdasági szankciókra utalva kijelentette: az Egyesült Államok terrorista, és terrorcselekményekre szánta el magát. Washington - mint mondta - egyenlőtlen tárgyalásokkal akarja térdre kényszeríteni Iránt. A béketervről szólva pedig azt hangoztatta, hogy az évszázad alkuja valójában az évszázad bűncselekménye.

Az iráni politikusok egyhangúlag elítélték Trump közel-keleti béketervét. Róháni már korábban is megvetendőnek és elfogadhatatlannak nevezte a javaslatot. Mohamed Dzsavád Zaríf iráni külügyminiszter szerint a terv nem más, mint egy csőd szélén álló ingatlanmágnás álomprojektje, amely egyben rémálom a térségnek és a világnak.

A béketervet az Arab Liga és az Iszlám Együttműködés Szervezete is határozottan elutasította, és számos nagyhatalom is kételyeit fejezte ki vele kapcsolatban. A dokumentum nyilvánosságra hozatalát követően a palesztin vezetés bejelentette: minden kapcsolatot megszakít az Egyesült Államokkal és Izraellel.

A Trump-terv értelmében Izrael elcsatolhatná az 1967-ben elfoglalt Ciszjordánia azon részeit, ahol zsidó telepek épültek, amelyeket az ENSZ törvénytelennek tekint. Izrael részévé válna a Jordán folyó völgyének nagy része is, így a zsidó állam venné körbe a palesztin állam zsidó telepektől szabdalt ciszjordániai részét. A terv értelmében Jeruzsálem egésze Izrael egy és oszthatatlan fővárosa, a palesztin állam székhelye Kelet-Jeruzsálem egyik peremvárosába kerülne. Izraeli fennhatóság alá kerülne a Templom-hegy és az al-Aksza mecset is, amely az iszlám egyik legszentebb helye, ahol Izrael feladata lenne garantálni a vallásgyakorlás szabadságát.


Mielőtt hozzászólna a cikkhez, kérjük olvassa el a moderálási alapelvet!

! Hozzászóláshoz be kell jelentkeznie:
Facebook belépés
Listázás:

 • HETI ROVATOK
 • Kerekeken
 • Napsugár
 • Nyugdíjasok oldala
 • Vonalkód
 • MELLÉKLETEK
 • Sportvilág
 • Üveggolyó
 • Magvető
 • Képes Ifjúság
 • Tarka Világ
 • Kilátó
 • Hétvége