2024. április 25., csütörtök

Aprócskák szorgoskodnak Kúlán

Bővült a Népkör utánpótlása, megalakult az óvodások néptáncszakcsoportja

Kúlán a művelődési és a kultúrélet főszervezője a Népkör Magyar Művelődési Központ. A nagy múltú egyesület legfontosabb feladata a szakcsoportok utánpótlása, mert mit ér egy üres felújított, modern épület, ha nincs megtöltve élettel, hasznos tevékenységgel.

Az Aprócska szakcsoport első összejövetele (Kozma Lívia felvétele)

Az Aprócska szakcsoport első összejövetele (Kozma Lívia felvétele)

Énekkarok, néptánccsoportok, gyermekszínjátszók, gyermek és felnőtt kézimunkázók, gyermekkézművesek – csak néhány szakcsoport, amelyek rendszeresen és aktívan tevékenykednek a több évtizedes múltal büszkélkedő a Népkörben. Hogy a szakcsoportok életben maradjanak ennyi idő után is, szükséges a fiatalítás, gondolva itt a legkisebbek bevonása a Népkör berkeibe. Fontos, hogy kiskoruktól magukba szívják, megszokják, kötelezetségük a hagyományápolás és annak megőrzése, amely különösen fontos itt a szorványban, Kúlán. Ehhez nagyban hozzájárul a helyi magyar óvodával és a Petőfi Brigád Általános Iskolával való kiváló együttműködés is.

Eddig három gyermeknéptánccsoport tevékenykedett és gazdagította a Népkör hírnevét. A héten megalakult az Aprócskák néptáncszakcsoportja, ahol az óvodások játékos csoportfoglalkozásokon ismerkednek az alaplépésekkel. Szüleik kiséretében tizenegy pici lány és fiú volt jelen az első összejövetelen. Nagyon élvezték, és tetszett nekik az első csoportfoglalkozás, amelyet Hugyik Karolina vezetett.

Az eddigi Aprócska néptánccsoport felvette a Százszorszép nevet, ahol az alsós osztályos fiúk és lányok ropják a táncot, valamint tanulják a koreográfiákat. A Napraforgó néptánccsoportba már felső osztályos diákok szorgoskodnak. Az Ibolya szakcsoport is aktív azzal, hogy csak hétvégenként tudnak gyakorolni, mivel ők már középiskolai, illetve egyetemi tanulók, hallgatók.

A csoportvezetők egész évben szeretettel fogadják azokat az érdeklődőket, akik a Népkör bármely szakcsoportjának a munkájába bekapcsolódnának, tehetségükkel, szorgalmukkal gazdagítanák a művelődési életet.