2024. április 23., kedd

Az önálló jogi státusz előnyei

A jövőben doktori képzés indulhat a szabadkai Magyar Tannyelvű Tanítóképző Karon
Dr. Námesztovszki Zsolt, Katarina Kovačević, dr. Ivanović Josip, dr. Zoran  Milošević, Nela Milišić és dr. Halasi Szabolcs a sajtótájékoztatón

Dr. Námesztovszki Zsolt, Katarina Kovačević, dr. Ivanović Josip, dr. Zoran Milošević, Nela Milišić és dr. Halasi Szabolcs a sajtótájékoztatón

Pénteken dr. Zoran Milošević tartományi felsőoktatási és tudományos kutatási titkár Szabadkán járt. Az Óvó- és Edzőképző Szakirányú Főiskolán és a Közgazdasági Karon tett látogatása után sajtótájékoztatóra került sor a Magyar Tannyelvű Tanítóképző Karon. Ennek keretében kihirdették az intézmény önálló jogi státuszát.

A sajtótájékoztatón a tartományi felsőoktatási titkáron kívül részt vett Katarina Kovačević altitkár, Nela Milišić és dr. Halasi Szabolcs segédtitkárok, valamint dr. Josip Ivanović, аz MTTK dékánja és dr. Námesztovszki Zsolt, az MTTK pénzügyi és fejlesztési dékánhelyettese.

Dr. Ivanović Josip köszönetet mondott mindenkinek, aki hozzájárult ahhoz, hogy a szabadkai Magyar Tannyelvű Tanítóképző Kar elnyerje önálló jogi státuszát. Mint kiemelte, ennek köszönhetően az intézmény egyenrangú lett az Újvidéki Egyetem többi karával. Ennek köszönhetően önállóan dönthet a pénzügyeiről, az alkalmazottak felvételéről, könnyebben akkreditálhatja tudományos programjait, és a jövőben doktori képzés is indulhat a karon.

Dr. Zoran Milošević a pénteki sajtótájékoztatón hangsúlyozta, hogy a magyar közösség számára sokat jelent, hogy a magyar tannyelven oktató felsőoktatási intézmény önálló jogi státuszt nyert.

Büszke vagyok arra, hogy a tartományi kormány képviselői egyhangúlag a szabadkai Magyar Tannyelvű Tanítóképző Kar önállósága mellett döntöttek. Ez az intézmény a szerb és a magyar kormány együttműködésének szimbóluma. Fontos, hogy azok a hallgatók, akik itt tanulnak, az iskoláskor előtti intézményekbe és az általános iskolákba kerülve a magyar identitás megerősítői lesznek. Az önálló jogi státusz elnyerésével a kar nemcsak alap- és mesterképzést, hanem doktori képzést is indíthat – szögezte le a pénteki sajtótájékoztatón a tartományi felsőoktatási és tudományos kutatási titkár.

Dr. Námesztovszki Zsolt elmondta, hogy az önálló jogi státusz nagy előrelépés, ugyanakkor hatalmas felelősség a Magyar Tannyelvű Tanítóképző Kar számára. Ennek köszönhetően megpróbálják az intézményt feltölteni tartalmakkal, felgyorsítani az ügyintézést, és olyan forrásokhoz hozzájutni, amelyekhez eddig nem volt lehetséges. A tudományos kutatás fellendítésén, az infrastrukturális fejlesztéseken és a pénzügyekben való önálló döntés mellett fontos a humánerőforrás könnyebb alkalmazása is.

Dr. Halasi Szabolcs kiemelte, hogy a kar eleget tett minden feltételnek, tehát húsz kinevezett oktatója, rendes dékánja van, és az infrastruktúrája is megfelel az előírásoknak, jogosultságot nyert az önálló jogi státuszra.

Hamarosan két új alapképzés indul a karon. Az egyik az okleveles kommunikátor, a másik pedig a kollégiumi nevelőtanári képzés. Ezzel azt szeretnénk elérni, hogy a fiatalok az itthoni továbbtanulást válasszák, és ezáltal hozzájáruljanak a közösségünk erősítéséhez. Jelenleg csaknem 250 hallgatója van a karnak alap- és mesterképzésen. Bízunk benne, hogy az új programokkal bővülni fog a szám – nyilatkozta dr. Halasi Szabolcs.