Az Oroszlánkirály uralkodása Szabadkán

Sikeres évet tudhatnak maguk mögött mozijaink

Patyi Szilárd

2020. január 28., 18:03 >> 2020. január 28., 19:03

Kommentek száma 0  A cikkhez tartozik képgaléria  Megjelent nyomtatásban

Szabadkának jelenleg két mozija van, és Palicson is működik egy, amelyek kínálatában hollywoodi sikerfilmek, művészfilmek, hazai és magyar filmalkotások egyaránt megtalálhatók. A Lifka Sándor Art mozi, az Eurocinema és a palicsi Abbázia mozi illetékeseit arról kérdeztük, hogy az elmúlt évben hány néző váltott jegyet a vetítésekre, és milyen újdonságra számíthatnak a mozinézők az idei évben.

A Lifka Sándor Art moziban közel 36 ezren váltottak jegyet (Fotó: Patyi Szilárd)

– Minden évben arra törekszünk, hogy megnöveljük a nézőszámot. Ezt az elmúlt évben is sikerült elérnünk. 2019-ben a nézők száma megközelítette a 36 ezres számot. Az előző év júniusában a mi mozink is elkezdte a 3D-s vetítéseket, amihez megközelítőleg egymillió dinárra volt szükség. Csak a 3D-s vetítésekre több mint 5700-an váltottak jegyet, ami hat és fél hónap alatt igen szép szám. Az elmúlt évben összesen 1273 vetítésünk volt – mondta Gordana Guberinić, a Lifka Sándor Art mozi igazgatója.

Az igazgatótól megtudtuk, hogy az elmúlt évben az Oroszlánkirály című Disney animációs film volt a legnézettebb 1731 nézővel, de sokan váltottak jegyet a Balkáni határ (Balkanska međa) című hazai filmre is, összesen 1326-an. Jól teljesített a pénztárnál még Todd Phillips képregényfilmje, a Joker és a Jégvarázs 2 is. Gordana Guberinić az idei évben átfogó felújítási munkálatokat szeretne elvégeztetni a mozin, mindenekelőtt a géptermet és a vetítőtermet szeretné megújítani.

A Szabadegyetemen működő Eurocinemában a tavalyi év főleg a felújítási munkálatokról marad emlékezetes. Erről Eva Zrnić, a Szabadegyetem kulturális eseményeinek menedzsere a következőket nyilatkozta lapunknak:

Hamarosan online jegyfoglalás az Eurocinemában (Fotó: Patyi Szilárd)

– Sikeres évet tudhatunk magunk mögött, függetlenül attól, hogy a felújítási munkálatok miatt a mozi két hónapig zárva tartott. A felújításnak köszönhetően azonban valami olyat kaptunk, amire majdnem négy évtizedet vártunk. Egy modern mozitermet, kényelmes ülőhelyekkel, és egy új vetítővászonnal. Így a két hónap kényszerszünet ellenére sikerült az előző évek nézőszámát meghaladnunk. 2019-ben több mint 35 ezer nézőnk, és több mint ezer vetítésünk volt – mondta a menedzser.

A Eurocinemában a Joker volt a legnézettebb film, amelyre valamivel többen, mint kétezren váltottak jegyet, de az Oroszlánkirály és a Jégvarázs 2 is megközelítette a kétezres nézőszámot. Eva Zrnić hozzátette, hogy náluk általában a horrorfilmek és az animációs filmek a legnézettebb filmműfajok. A hollywoodi sikerfilmek garantált telt házas vetítést jelentenek. A menedzser az idei tervekkel kapcsolatban elárulta, hogy 2020-ban lehetővé válik az online jegyfoglalás az Eurocinemában. Online jegyet foglalni a mozi új honlapján lehet majd, amelynek fejlesztése már folyamatban van. Az új honlap az online jegyfoglalással a tervek szerint egy hónap múlva már elérhető lesz a világhálón.

A palicsi Abbázia mozi elmúlt évét Svetozar Dimović, a mozi menedzsere értékelte lapunk számára.

Az Abbázia mozi új kiállítóterme (Fotó: Patyi Szilárd)

– Mi, mint új mozi, amely 2018. november 3-án kezdte meg a rendszeres vetítéseket, meg vagyunk elégedve az előző évvel. 2019-ben a mozink nézőszáma 15 és 20 ezer között volt. Sokan érkeznek hozzánk Szabadkáról, mert mi egyvalamiben különbözünk a városi moziktól: a vetítőterem mellett itt kávézó is működik, és mindent, amit itt vásárolnak a nézők, legyen az popcorn, nachos, üdítőital vagy kávé, bevihetik a moziterembe – összegezte Svetozar Dimović.

Az Abbázia mozit leginkább a gyermekek keresték fel, így a legnézettebb alkotások itt az animációs filmek voltak. Ezek közül is az Oroszlánkirályra és a Jégvarázs 2-re váltottak jegyet legtöbben. A játékfilmek közül a hollywoodi kasszasikerek, mégpedig a Bosszúállók: Végjáték és a Star Wars: Skywalker kora volt a legnézettebb. A filmvetítések mellett az Abbáziában megnyitottak egy új helyiséget is a nemdohányzók részére, amely egyben egy kiállítóteremként is funkcionál. Az idei évben várhatóan befejeződnek a nyári mozi kialakításának munkálatai. Emellett a mozi intenzív tárgyalásokat folytat magyar filmforgalmazókkal annak érdekében, hogy idén már magyar nyelvű filmeket és rajzfilmeket láthassanak a nézők Palicson.


Mielőtt hozzászólna a cikkhez, kérjük olvassa el a moderálási alapelvet!

! Hozzászóláshoz be kell jelentkeznie:
Facebook belépés
Listázás:

 • HETI ROVATOK
 • Kerekeken
 • Napsugár
 • Nyugdíjasok oldala
 • Vonalkód
 • MELLÉKLETEK
 • Sportvilág
 • Üveggolyó
 • Magvető
 • Képes Ifjúság
 • Tarka Világ
 • Kilátó
 • Hétvége