2024. április 19., péntek

Február első munkanapján ismét drágul a cigaretta

A jövedéki adó korábban eltervezett növekedése miatt néhány nap múlva átlagban 10 dinárral drágul a cigaretta doboza. Először a Philip Morris termékeinek ára emelkedik, például a Bond 270 dinár lesz, a Marlboro 360, a Parliament Aqua Blue pedig 400 dinár.

A dohánygyárak a 2017-ben elfogadott és 2020 júniusáig érvényes adókalendáriumhoz tartják magukat, ennek alapján évente kétszer drágítanak, ugyanis az állam ugyanilyen ütemben, fokozatosan emeli a jövedéki adót, a gyártóktól újév óta a korábbi 71,5 dinár helyett 73 dinárt vesz el dobozonként. Ezenkívül az ár 33 százalékának megfelelő összegben a termék árához hozzáadják még az ún. proporcionális jövedéki adót, ezzel pedig nagyobb lesz az áfa is.

A dohánygyárak már korábban benyújtották drágítási igényüket, az új árak már megjelentek Szerbia Hivatalos Közlönyében, és február 3-ától érvényesek.

Nemcsak a cigaretta, a vágott dohány is drágul. Emlékeztetőül: Szerbiának teljesítenie kell az Európai Unió szabványait, ezek szerint pedig a minimális jövedéki adó 90 euró 1000 cigarettára.

Nálunk ez az adónem most 60 euró körüli, így egyelőre azok közé az országok közé tartozunk, melyekben a legolcsóbb a cigaretta.