2024. március 29., péntek

Kohn Ilona emlékére

A hideg napokra emlékezik a város, az újvidéki razzia 78. évfordulójának megemlékezési programegyüttesének záróeseményeként tegnap délben a Sonja Marinković utca 1. alatt Kohn Ilona emlékére lelepleztek egy történelmi információkat feltüntető táblát.

Fotó: Ótos András

Fotó: Ótos András

1942-ig ebben az épületben tevékenykedett a Kohn Ilona által létrehozott, jótékonysági alapítvány, ma óvoda működik itt. Kohn Ilona a Kenyérhéj (Kora hleba i dečje obdanište) ökumenikus humanitárus egyesületen keresztül segítette az éhezőket, ez volt abban az időben talán a legjelentősebb, ilyen jellegű szervezet a városban. Az eseményen Petar Đurđev, a Városi Levéltár igazgatója emlékeztetett arra, hogy Kohn Ilona nem Újvidéken született, máshonnan jött, mégis nagy sikerrel beépült városunk szociális hálózatának minden pórusába. – Azokon segített, akiknek legnagyobb szükségük volt a támogatásra. Az első világháború után országunk mély gazdasági válságba sodródott, nagyon sokan segítségre szorultak. A Kohn Ilona által megalapított szervezet mindenkit felkarolt, példát vehetünk róla ma is. Ha segítünk másokon, akkor mi is jól érzhetjük magunkat – véli az igazgató. Đurđev köszönetet mondott az újvidéki Művelődési Központnak és a Radosno detinjstvo Gyermekintézménynek azért, mert lehetővé tették kiemelkedő polgártársunk emlékének újjáélesztését.

A valamikori alapítvány épületében most működő Varázslat óvodába járó gyerekek tegnap alkalmi előadást hallhattak Kohn Ilonáról és az újvidéki razziáról. A táblán szerb és angol nyelven az olvasható, hogy az épületet Jelena Kon építtette azért, hogy segíthessen az újvidéki gyerekeken, és hogy az 1942-es, újvidéki razzia során gyilkolták meg.