2024. április 23., kedd

Kerüljön be a történelemkönyvbe!

Emléktáblaavatás a Miletić utcában

A Hideg csend emlékprogram-sorozat keretében tegnap délelőtt, a Duna-parti sétányon megtartott, központi rendezvény előtt a belvárosi Miletić utcában Miloš Vučević polgármester, Irinej bácskai püspök és Mirko Adam, az Újvidéki Zsidó Község elnöke lelepleztek egy történelmi adatokat tartalmazó táblát, amely az 1942-es razzia áldozatainak állít emléket.

– Nem büszkélkedhetünk azzal, hogy csaknem nyolc évtizedre volt szükségünk ahhoz, hogy méltó módon kezdjünk emlékezni történelmünk szörnyűségeire. Nem szeretnénk a múltban megragadva élni, az emlékezést figyelmeztetésnek szánjuk a jövő számára. Nem szeretnénk szökni az igazságtól, attól, ami 1942 januárjában történt, térségünk talán legtragikusabb, második világháborús eseményétől. Hiszek abban, hogy felelősségtudóan fogunk viszonyulni emlékeinkhez, és hogy együttesen, a pravoszláv és a zsidó egyházzal közösen, a tartományi kormány támogatásával végre létrehozhatunk majd egy múzeumot azok emlékére, akik a razziában életüket vesztették. Az állam illetékeseitől azt kérjük, hogy a kragujevaci szörnyűségekhez hasonlóan az Újvidéken történteket is iktassák be a tantervbe, a razzia leckéjét Szerbia-szerte ismernük kellene a diákoknak – véli a polgármester.

Irinej püspök emlékeztetett arra, hogy az 1942-ben történteket nem lehet a rendőrségi razzia elnevezés alatt emlegetni, hiszen tömegek kivégzése történt, az áldozatok pontos számát a mai napig nem ismerjük. – Az ebben az utcában kivégzettek holttesteit teherautókra dobálták, és a Dunába vitték, erről szólnak a szemtanúk beszámolói. El sem tudjuk képzelni ezt a szörnyűséget, de sajnos, ilyesmi nap mint nap történik most is, valahol a világon – mondta többek között a püspök az emléktábla leleplezésekor, majd az egymás iránti szeretet elmélyítésére, emberiességre szólított fel mindenkit.