Vince-nap szikrázó napsütésben

A bácskossuthfalvi Rizling Szőlészek és Gyümölcsészek Egyesületének venyigeszentelője

K.P.D.

2020. január 24., 11:27 >> 2020. január 24., 12:27

Kommentek száma 0  A cikkhez tartozik képgaléria  Megjelent nyomtatásban

A falu dél-nyugati határában 15 hektáron elterülő szőlőskertekben, ahol 25 gazdálkodó tevékenykedik, tizedik alkalommal szervezett Vince-napi venyigeszentelő ünnepséget a bácskossuthfalvi Rizling Szőlészek és Gyümölcsészek Egyesülete.

Molnár Gyöngyi az ünnepség végén az újborból töltött a vendégeknek (Kazinczy Paszterkó Diana felvétele)

Molnár Gyöngyi az ünnepség végén az újborból töltött a vendégeknek (Kazinczy Paszterkó Diana felvétele)

A fagyos hőmérsékletű, de szikrázó napsütésben zajlott ünnepségnek ezúttal Molnár József és felesége, Gyöngyi szőlőse adott otthont. A helyi Id. Kovács Gyula Általános Iskola tanulóinak alkalmi szöveges-énekes vigadozó összeállítását Mészáros Boglárka tanárnő készítette elő. Fábrik Attila, a több, mint 100 tagot számláló Rizling elnöke köszöntötte a megjelenteket.

– Ha fényes Vince, akkor tele lesz a pince, ha ködös Vince, akkor üres lesz a pince, vagy másként ha szépen fénylik Vince, akkor megtelik borral a pince, tartja a néphagyomány a szőlő védelmezőjének is tekintett szent napjához kötve. A megfigyelés alapján ha Vince napján szép napos az idő, akkor jó termésre számíthatunk – ismertette a népi megfigyelést a Rizling elnöke.

A házigazdák vendégszeretetének köszönhetően frissen pörkölt mogyoró, és minőségében elismert bácskossuthfalvi szőlőből készült bor fogadta a résztvevőket.

– Hobbiból fogtunk bele a szőlőtermelésbe több mint 20 évvel ezelőtt. A jelenlegi telepítés 15 éves tőkékből áll, korábban hagyományos, a faggyal szemben ellenállóbb, bakhátas művelésű volt ez a parcella. Most egyik felében hagyományos szőlőfajtákat művelünk, Zala gyöngyét, Piros szlankát, Kékfrankos szőlőt, a másik felében pedig Cindrik professzor Bácska és Petka elnevezésű fajtáit. A Vince-napi szokások úgy éltek a faluban régen, hogy az év ezen szakaszában kijöttünk egyik nap, és meglocsoltuk a szőlős négy sarkát egy kis borral a jó termés érdekében – árulta el Molnár József, majd picit komorabban folytatva elmondta, hogy a múlt évben jó termés ígérkezett ugyan, de a peronoszpóra megakadályozta a fürtök növekedését.

Vince-napi venyigeszentelő Bácskossuthfalván (Kazinczy Paszterkó Diana felvétele)

Vince-napi venyigeszentelő Bácskossuthfalván (Kazinczy Paszterkó Diana felvétele)

– A megszokott termés 50 %-át szüreteltük be tavaly. Én magam hiába permeteztem le a legkorszerűbb, mondhatni legdrágább vegyszerrel a tőkéket, nem sokat ért. Az utolsó pillanatban mentette meg a termést a rézgálicos kontaktvédelem – tudtuk meg a házigazdától.

A jó szőlőtermésre és a minőségi borra Tóth József plébános, és Móricz Árpád református lelkipásztor kérte Isten áldását. A lelkész a hagyománynak megfelelően kevés borral hintette meg néhány szőlőtőke tövét a gyülekezet legrégebbi, a Kunságról magával hozott ón úrvacsorai ereklyéjéből. A rendezvény résztvevői az új borral történő koccintást megelőzően a tőkékről lemetszettek néhány gallyat, amik vázába kerültek. Úgy tartja a néphagyomány ugyanis, hogyha szobahőmérsékleten tartva sok rügy jelenik meg a vesszőkön, akkor bőséges borral jár majd az év, ha a rügyek gyengén hajtottak ki, akkor szomjasak maradnak a borivók.


Mielőtt hozzászólna a cikkhez, kérjük olvassa el a moderálási alapelvet!

! Hozzászóláshoz be kell jelentkeznie:
Facebook belépés
Listázás:

 • HETI ROVATOK
 • Kerekeken
 • Napsugár
 • Nyugdíjasok oldala
 • Vonalkód
 • MELLÉKLETEK
 • Sportvilág
 • Üveggolyó
 • Magvető
 • Képes Ifjúság
 • Tarka Világ
 • Kilátó
 • Hétvége