SAKK – FELSŐHEGY

Sikerekben gazdag évet zártak a sakkozók

Farkas Tibor

2020. január 20., 16:26 >> 2020. január 20., 17:26

Kommentek száma 0  A cikkhez tartozik képgaléria  Megjelent nyomtatásban

A felsőhegyi sakk-klub közel ötéves fennállásának legeredményesebb évét zárta 2019-ben. A legjelentősebb siker csapatszinten történt, az első csapat az élen végzett az Észak-bácskai Ligában, és bejutott a Bácskai Liga – Szabadka, vagyis a III. ligába.

Bartha Áron, a klub elnöke nyilatkozott a csapatuk eredményeiről:

A felsőhegyi sakkcsapat

A felsőhegyi sakkcsapat

Amikor két évvel ezelőtt a korábbinál jóval erősebb csapattal neveztünk be a Szabadkai Községközi Ligába, célul tűztük ki a továbbjutást a magasabb fokozatba. Persze, ahogy lenni szokott, menet közben jött meg az étvágyunk, és hamarosan már a II. liga kezdett lebegni a szemünk előtt, amitől most már csak egy lépés választ el bennünket. A fiatal keretünknek sikerült nagy bravúrként két év alatt két erős ligát is megnyernie, így az idén jön az utolsó akadály, de ez lesz a legnehezebb. A III. ligában több kiváló játékerőt képviselő csapat játszik, mint például a kúlai Hajduk (a tavalyi bajnok), a topolyai VUK-MAT, a Bajsa (a 2018-as bajnok), a szabadkai Penzioner, a bácskossuthfalvi Zsáki József stb., ráadásul itt lesz a tavalyi évben a II. ligából kieső, rendkívül erős rastinai Polet is. A jelenlegi csapatunk erős, de meglehet, hogy igazolunk még egy-két kiváló játékost tavasszal, hogy jó esélyünk legyen az élen végezni. Azt is tudni kell, hogy a liga bajnoka nem jut fel automatikusan a II. ligába, hanem oda-vissza vágós alapon meg kell még küzdenie a Bácskai Liga – Újvidék bajnokával. Tavaly itt elbukott a kúlai Hajduk, tavalyelőtt pedig a Bajsa, tehát nem könnyű feladat továbbjutni. Megpróbáljuk, és ha idén nem sikerül, akkor sem törünk össze, jövőre ismét nekivágunk – mondta Bartha Áron, majd így folytatta:

A bajnoki sikert a következő játékosaink harcolták ki: Farkas Sándor (csapatkapitány), Kecskeméti Árpád (FIDE-mester), Juhász Bence, Korponai Ákos, Molnár Gábor Roland, Ágoston Áron, Fleisz Zsolt és Györe Csongor. A második csapatunk a 16 fős Szabadkai Községközi Ligában a 13. helyen végzett. Rendkívül kiegyensúlyozott volt a mezőny, bárki bárkit képes volt legyőzni, végül mégis a két legerősebb gárda végzett az élen, a tornyosi Radnički és a Pannónia. Utánuk azonban másként is alakulhatott volna a sorrend, apróságok döntöttek egyik csapat mellett és a másik ellen. Így ha az utolsó fordulóban legyőztük volna a szabadkai HAŠK-Zrinjskit, akkor a 6. helyen végeztünk volna, de vereséget szenvedtünk, így a hátsó régióban fejeztük be a szezont. Érdekességként megemlíthetem, hogy az 1. fordulóban, amikor a későbbi bajnok tornyosi Radničkit láttuk vendégül, kicsivel nagyobb fegyelmezettséggel könnyen döntetlent érhettünk volna el. Utólag visszanézve, így sem szomorkodhatunk, hiszen a liga legerősebb csapatától csak minimális, 2,5:3,5 arányú vereséget szenvedtünk el. A csapatunk tagjai voltak: Ősz Szabó Ferenc, Dragan Jovičin, Huszák Gábor, Juhász Béla, Kaszás György, Bartha Áron, Homolya Zoltán, Györe Csongor (ő mint húsz éven aluli mindkét ligában játszhatott) és Barna József.

Milyen rendezvényeket szerveztetek az év folyamán Felsőhegyen?

Április 14-én megszerveztük Felsőhegy második egyéni nyílt rapid-falubajnokságát, amelyen rekordszámú, 103 versenyző vett részt. Büszkék vagyunk erre a versenyre, joggal, hiszen nemzetközi és FIDE-mesterek is részt vettek rajta. Az első rapidversenyünkön, 2018. augusztus 11-én 51-en ültek asztalhoz, így elmondhatjuk, egy év alatt a duplájára nőtt az érdeklődés a tornánk iránt, amely, hála magyarországi barátainknak, nemzetközi jelleget öltött. Környékünkön, ha egy versenyen hatvanan megjelennek, az már nagyon jónak számít, nem túlzás kijelenteni, hogy fiatal klubunk számára ez óriási siker. Természetesen idén nem gondolkodhatunk abban, hogy ismét megkétszerezzük a résztvevők számát, viszont nagyon szeretnénk, ha el tudnánk érni a 120-as létszámot. Társszervezői voltunk a falu másik nagy sakkeseményének, amelyre november 23-án került sor. Ekkor a felsőhegyi iskola – ahol történelemtanárként dolgozom – adott otthont a Jó Pajtás hagyományos sakktornájának, amelyet a gyereklap minden évben az általános iskolások részére szervez. A versenyen összesen 115-en vettek részt, így elmondhatjuk, hogy a korábbi néhány évhez képest tömegesebbé tudtuk tenni a rendezvényt. A sikeres lebonyolításhoz az igazgatónő, a község és kollégáim támogatásán kívül szükség volt a klubom tagjainak helytállására, akik reggeltől estig segédkeztek a bíráskodásban, táblák felhelyezésében stb. Profi munkát végeztek, s ezt jól mutatja az a tény is, hogy bár sok gyereket láttunk vendégül, percre pontosan elkezdtük a megnyitót, a versenyt pedig a más helyszíneken megszokotthoz képest egy–másfél órával korábban befejeztük. November 17-én megszerveztük a csapatversenyünket, amelyen hat felsőhegyi és környékbeli kvartett vett részt. Természetesen gondoltunk fiataljainkra is, számukra a III. felsőhegyi sakknapunkat augusztus 24-én rendeztük meg. Ezen mintegy 40 helyi és környékbeli fiatal mérhette össze tudását nemcsak sakkban, hanem a sakkhoz köthető különféle logikai játékokban. A sakknap sikeréhez jelentősen hozzájárultak a Felsőhegyi Önkéntes Központ tagjai is – magyarázta a klubelnök, majd hozzátette:

A rendezvényeink mellett játékosaink több egyéni versenyen vettek részt hazánkban és külföldön is, ezek közül kiemelném Szerbia két jelentős nemzetközi versenyét, az egyaránt júliusban megrendezett paraćini, valamint a vajdasági nyílt bajnokságot, amelyen klubunk első csapatának tagjai vettek részt. Kisebb magyarországi versenyek mellett részt vettünk a VII. Magyar Sakkvilágkupán is, amelyet október 25–27-e között Ászáron tartottak. A hagyományos falusi ligában is sikeresen szerepeltünk. Ugyanakkor a felsorolás nem lenne teljes az általános iskolásaink eredményeinek bemutatása nélkül. Jelenleg több tehetség is játszik a klubban: Fajka Zsóka, Kalmár Leona, Sőreg Rita, Kocsis Szürke Antónia, Zsoldos Titanilla, Surányi Bence és Tóth Szabolcs. Szépen szerepeltek a minisztérium által kiírt sakkversenyen, ahol a körzeti szintig jutottak, májusban jó eredményt értek el a palicsi Funchesstic sakkfesztiválon, novemberben pedig a lánycsapatunk a korábban említett Jó Pajtás-sakktornán a tizennyolc gárda közül a negyedik helyen végzett. Legutóbb decemberben pedig a zentai egyéni pionírbajnokságban Kalmár Leona és Tóth Szabi is negyedik lett, kis szerencsével dobogósak is lehettek volna. Összességében tehát elmondhatjuk, hogy nagyon sikeres év áll mögöttünk – mondta a klubelnök.


Mielőtt hozzászólna a cikkhez, kérjük olvassa el a moderálási alapelvet!

! Hozzászóláshoz be kell jelentkeznie:
Facebook belépés
Listázás:

 • HETI ROVATOK
 • Kerekeken
 • Napsugár
 • Nyugdíjasok oldala
 • Vonalkód
 • MELLÉKLETEK
 • Sportvilág
 • Üveggolyó
 • Magvető
 • Képes Ifjúság
 • Tarka Világ
 • Kilátó
 • Hétvége