2024. március 29., péntek

2153 milliárdos gazdagabb 4,6 milliárd embernél

Irányíthatatlanná vált a gazdasági egyenlőtlenség a világon, a Földön élő 2153 milliárdos ma már gazdagabb, mint 4,6 milliárd ember, azaz a Föld lakosságának kb. 60 százaléka – állítja az Oxfam friss jelentése. A világ 19 független jótékonysági szervezetét tömörítő szervezet, az Oxfam a január 21. és 24. között esedékes davosi Világgazdasági Fórum előtt tette közzé jelentését – írja a B92. 

A leggazdagabb 1%-ba tartozók vagyona ma már kétszer nagyobb, mint az összes többi emberé a világon. A szakadék nemhogy a leggazdagabbak és a legszegényebbek, hanem a legnagyobb vagyont birtoklók és az átlagos életszínvonalat hozók között is egyre nőtt az utóbbi évtizedben. Még ha a leggazdagabbak közt akad is néhány nő, a listán a számuk elhanyagolható. Miközben a Földön élő emberek fele nő, a leggazdagabbak listáján a nők száma alig haladja meg a 10 százalékot, és sokan, így például a Walmart-birodalom örököse, Alice Walton, Jacqueline Mars, vagy Steve Jobs özvegye eleve a családi vagyon örököseiként kerültek fel rá. 

Tíz év alatt a világ leggazdagabb emberei 231 milliárd dollárt gyűjtöttek, tavaly a Facebook-vezér Mark Zuckerberg vagyona nőtt a legnagyobbat 6 milliárd dollárral, a világ leggazdagabb embere pedig továbbra is Jeff  Bezos 116 milliárd dollárral. 2012 óta 672 milliárdról 1397 milliárdra ugrott a világ 20 leggazdagabb emberének a teljes vagyona.

Az alapítvány szerint a világ kormányai masszívan aluladóztatják a gazdag magánszemélyeket és vállalatokat, miközben a közszolgáltatásokra alig jut pénz. A tanulmányban azt is kiszámolták, hogy ha valaki a piramisok megépítése óta 10 ezer dollárt tett volna félre minden nap, akkor is csak ötöd annyi vagyona lenne, mint a világ 5 leggazdagabb emberének összesen.