2024. április 26., péntek

Demokratikus összeolvadás

Még csak most következnek az igazi kihívások a jogállamiság kivívása terén, értékelte a DP elnöke

Hamarosan három párt egyesül majd a Demokrata Pártban, a jelen pillanatban is intenzív tárgyalások folynak arról, hogy hogyan zajlik majd le az összeolvadás formálisan és véglegesen, jelentette ki Zoran Lutovac, a Demokrata Párt elnöke.

Véleménye szerint február elején minden kiderül ezzel a kérdéssel kapcsolatban. Mint közölte, még csak ezután következnek majd társadalmunkban az igazán nagy kihívások a jogállamiság és szabadság kivívása érdekében, melyet a hatalom megvont a polgároktól, így az első számú szempont a pártegyesítéskor az, hogy a polgároknak, a tagságnak és a szimpatizánsoknak, továbbá magának a pártnak az érdekeit megfelelően szolgálja. Újságírói kérdésre felelve a Danas napilapnak nyilatkozva azt mondta: igaz a hír, február harmadikára várható a pártok egyesítése a Demokrata Párt neve alatt.

A Szociáldemokrata Párt és az Együtt Szerbiáért szervezet csatlakozna a 2014-ig hatalmon lévő mai ellenzéki politikai párthoz, s ha ez tényleg bekövetkezik február 3-án, akkor az nemcsak ezeknek a pártoknak a történetében, hanem az egész szerb társadalom tekintetében jelent majd történelmi pillanatot Lutovac megítélése szerint. A DP nemcsak egy párt a sok között a hazai politikai színtéren, hanem a változások mozgatórugója, jelentette ki.

Arra a kérdésre felelve, hogy a Demokrata Párt tényleg tartozik-e Dragan Đilasnak, kifizette-e ezt a tartozást, vagy emiatt valóban alárendelt helyzetben van, Lutovac közölte, sajnos, nagyon sokan hisznek Aleksandar Vučić államfő szennylapjainak. A DP, tette hozzá, semmivel sem tartozik az említett ellenzéki politikusnak, így nem áll alárendelt pozícióban sem vele, sem más személlyel vagy szervezettel szemben sem.