2024. március 28., csütörtök

Tortaköltemények, pálinkák...

Zentán megtartották a IV. Gazdanapokat
A pálinkarendek felvonulása (Horváth Zsolt felvétele)

A pálinkarendek felvonulása (Horváth Zsolt felvétele)

Az előző évekhez hasonlóan az idén is óriási érdeklődés övezte a Zentai Gazdakör és a Vajdasági Agráregyesületek Szövetsége által szervezett Gazdanapokat, amelyet az elmúlt hétvégén rendeztek meg a zentai Városi Sportcsarnokban. A nagyszabású rendezvénysorozat keretében tartották meg a XIX. Nemzetközi Pálinkafesztivált, a XVIII. Vajdasági Kulináris és Élelmiszeripari Kiállítást, illetve a III. Magbörzét is. Az idén első ízben a Vajdasági Rádió és Televízió Konyhácska műsora is bemutatkozott az agrárgazdasági szemlén, amelyen a helyi termékeket is felsorakoztatták.
A rendezvényt Sóti Ferencnek a Zentai Gazdakör elnökének üdvözlő szavait követően Czeglédi Rudolf, Zenta község polgármestere nyitotta meg, aki beszédében kiemelte, hogy Zenta egész évben igyekszik népszerűsíteni a helyi értékeit, hiszen a hagyományok ápolása nagyon fontos mind a jelenünk, mind a jövőnk tervezése szempontjából. Jó alkalom ez a rendezvény arra, hogy a termelők és a vállalkozók találkozzanak, megosszák a tapasztalataikat, kapcsolatokat építsenek.
– Minden kiállító a közösségünket erősíti munkájával, s azzal, hogy itt marad, és szülőföldön keresi a boldogulás lehetőségét – mondta a polgármester.
Az idei pálinkafesztiválon, az előző évekhez hasonlóan lovaggá avatták a zentai Szent Miklós Pálinka Lovagrend két legújabb tagját is. A lovagi címet Milan Zarić a Zarić szeszesitalgyártó cég ügyvezető igazgatója és mgr. Marko Ljekočević érdemelte ki. A pálinkalovagrendbe jelentkezők száma egyébként évrőlévre nő, viszont lovaggá avatásuk nem történik az egyik napról a másikra. Az aktuális tagjelöltnek ugyanis egy évig kell bizonyítania rátermettségét és szakértelmét a lovagi cím viseléséhez. A lovagrend idei jelöltjének a szlovéniai Franz Jelašićet nevezték ki.
Az idén rekordszámú, összesen 692 pálinkaminta közül választották ki a legjobb papramorgókat. Nagy Miklós, a pálinkarend elnöke napilapunknak nyilatkozva elmondta, az idei közepes gyümölcstermés volt, ennek ellenére a pálinkák jók voltak, így erősen közepes és nagyon jó minőséget hoztak a pálinkafőzők a versenyre.

A pálinkabajnokok (Horváth Zsolt felvétele)

A pálinkabajnokok (Horváth Zsolt felvétele)


A nemzetközi bírálóbizottság a temerini Kohanec Sándor vilmoskörtéjét hirdette ki a fesztivál legjobb pálinkájának. A legjobb birsalmapálinkának járó díjat a topolyai Dudás Márta érdemelte ki, a suplyáki Óvári Zsolt pedig egy almapálinkával aratta le a babérokat. A kajszibarack-pálinkák mezőnyében Gulyás László bácskossuthfalvi főző kapott serleget, a tiszaszentmiklósi Polyák Emil a körte-, a bajmoki Zoran Varađanin pedig a törkölypálinkák mezőnyében lett a legjobb, a cservenkai Velibor Brajović szilvapálinkával győzedelmeskedett, a zentai Bilicki Istvánt a legjobb szerbiai pálinkafőzőnek hirdették ki. Ő egyébként 12-szer aratta le a babérokat a zentai rendezvényen.
Szombat délután a budapesti Heddajazz formáció karácsonyi koncertje színesítette az egyébként is változatos programot. A rendezvény második napján a gasztronómiáé volt a főszerep, ugyanis ezen a napon rendezték meg a XVIII. Vajdasági Kulináris és Élelmiszeripari Kiállítást, amelyre különböző tortákkal, édességekkel neveztek be a résztvevők. Ments András, a VaTeBet vezetője, a kiállítás főszervezője napilapunknak nyilatkozva elmondta, hogy a rendezvényen harmadik éve gyűjtik a recepteket a készülőfélben lévő vajdasági receptkönyvbe, s így az összes kiállított süteményt lefényképezik és elkérik a receptjét, így várhatóan a jövő év márciusában a Magyar Nemzeti Tanács és napilapunk finanszírozásával megjelentetik ezt a kiadványt. A rendezvényen hidegtálakat is kiállítottak, azzal, hogy szakmailag csak egy vajdasági középiskolát tudtak meggyőzni, hogy részt vegyen ezen a versenyen, mivel a nemzetközi trendek szerint írták ki a versenyt. Mindezért meghívták a veszprémi Chef szakközépiskolát, hogy irányt mutasson a vajdaságiaknak, mik azok a szakmai paraméterek, amit az iskolásoknak meg kellene tanulniuk. Ments elmondta azt is, hogy a tartományunkban lévő vendéglők, éttermek sem igazán állnak azon a szintvonalon, hogy egy ilyen versenyen részt vegyenek, s ezt a jövőben be szeretnék pótolni, hogy egyfajta szakmai fejlődést tudjanak felmutatni számukra.
A szervezők a rendezvénysorozat ideje alatt a legkisebbekre is gondoltak, akik számára tortadiszítő versenyt és egyéb foglalkozásokat is szerveztek. A gazdanapokon ahogyan a Zentai Betlehemesek is felléptek.

Bilicki István, a legjobb hazai pálinkafőző  (Horváth Zsolt felvétele)

Bilicki István, a legjobb hazai pálinkafőző (Horváth Zsolt felvétele)