2024. április 18., csütörtök

Sok az ittas vezető

Stefanović: Szerbiában alacsony a közlekedési kultúra

A közlekedési rendőrség szigorított ellenőrzésének köszönhetően ebben az évben csökkent a közúti balesetek száma, de még nagyon sok a tennivaló, hogy tudatos vezetők üljenek a kormány mögé – emelte ki Nebojša Stefanović belügyminiszter a TISPOL (Európai Közlekedésrendészeti Szervek Hálózata) akciójának eredményeit elemezve.

A TISPOL képviselői és a belügyminisztérium munkatársai az elmúlt hét napban közösen végeztek fokozott ellenőrzést a közutakon. Mindenekelőtt az alkohol és a kábítószer hatása alatt levő vezetőket szerették volna kiszűrni a forgalomból.

– Sajnos kiderült, hogy a közlekedési kultúra az országunkban még mindig nincs a kellő szinten. A vizsgálat során 2791 vezetőt tártunk fel, akik alkohol hatása alatt és 45 sofőrt, akik pszichoaktív szerek hatása alatt vezettek – emelte ki a belügyminiszter összegezve az elmúlt hét eredményeit – írja Szerbiai Rádió és Televízió.

Stefanović hozzátette, 544 vezetőt józanítóba vittek, ugyanis 1,2 ezreléknél magasabb véralkoholszintet mértek náluk, 127 sofőr véralkoholszintje viszont meghaladta a 2 ezreléket is. Ellenük a Szabálysértési Bíróságon indul eljárás garázda vezetés vádjával.

Stefanović arra kérte a vezetőket, hogy az előttünk álló ünnepek alatt ne vezessenek alkohol hatása alatt, tartsák be a sebességkorlátozást, és ne üljenek fáradtan a kormány mögé. Mint kiemelte, mutassunk nagyobb felelősséget, különösen a gyerekek épsége iránt. Vigyázzunk az életünkre!