2024. május 10., péntek

Spanyol befektető Szabadkán

Raúl Bartolomé Molina spanyol nagykövet látogatott városunkba

Szerda este először látogatott városunkba Raúl Bartolomé Molina, Spanyolország belgrádi nagykövete, aki június óta tölti be ezt a posztot. Az új nagykövetet Bogdan Laban, Szabadka polgármestere fogadta a Városházán, majd egy rövid megbeszélést folytattak, amelyen főleg arról esett szó, hogy miként tudják szorosabbá tenni Szabadka és Spanyolország gazdasági kapcsolatait. A tárgyalás után a két fél közös sajtótájékoztatót tartott.

Raúl Bartolomé Molina és Bogdan Laban (Fotó: Gergely Árpád)

Raúl Bartolomé Molina és Bogdan Laban (Fotó: Gergely Árpád)

Bogdan Laban elmondta, hogy a nagykövetet tájékoztatta Szabadka gazdasági lehetőségeiről, és megbeszélést folytattak a város gazdag kulturális örökségéről. Emellett a polgármester egy bejelentést is tett a sajtó képviselőinek.

– Szabadka számos külföldi befektetőihez az elmúlt hetekben egy spanyol befektető is csatlakozott. A Labiana nevű spanyol nagyvállalatról van szó, amely immár a szabadkai Állategészségügyi Intézet százszázalékos tulajdonosa. Ez újabb munkahelyeket jelent, továbbá ennek köszönhetően a kivitel is növekszik, ugyanis ez a spanyol vállalat több, mint ötven országban folytat üzleti tevékenységet. A Labiana tehát Szerbia egyik úttörő befektetője – nyilatkozta a polgármester.

Manuel Ramos és Raúl Bartolomé Molina a megbeszélésen (Fotó: Gergely Árpád)

Manuel Ramos és Raúl Bartolomé Molina a megbeszélésen (Fotó: Gergely Árpád)

Raúl Bartolomé Molina elmondta, hogy kinevezése óta ez az egyik első látogatása a fővároson kívül, és Szabadkát Szerbia egyik legszebb városának nevezte. A tárgyalásokkal kapcsolatban elárulta, hogy a gazdasági kapcsolatok mellett a kulturális együttműködés lehetőségeinek a kérdését is érintették. A nagykövet szerint Spanyolországban számos olyan város található, amely építészeti és kulturális szempontból hasonlít Szabadkára, ezért gyümölcsöző együttműködés alakítható ki ezen spanyol városok és Szabadka között. Végül reményét fejezte ki, hogy a Labiana befektetése hozzájárul Szabadka gazdasági fejlődéséhez.

A sajtótájékoztatón felszólalt a Labiana elnöke, Manuel Ramos is, aki elmondta, hogy az Állategészségügyi Intézet megvételével Szabadka a vállalat minden további állategészségügyi tevékenységének, biológiai befektetésének oszlopává válik az országban.