Egy vagány lovas Topolyáról

Hosszas kalandozások után hazaköltözött a Nemzeti Vágta kétszeres nyertese – Nagy Arnold élete a lovak körül forog, párját is nekik köszönheti

Lakatos János

2019. december 8., 18:48 >> 2019. december 8., 19:48

Kommentek száma 0  A cikkhez tartozik képgaléria 

Nagy Arnold idén történelmet írt a Nemzeti Vágtán. A Kárpát-medence legnagyobb lovas versenyének 12 éves történetében neki sikerült elsőkét kétszer is megszerezni az első díjat (Fotó: Lakatos János)

Nagy Arnold idén történelmet írt a Nemzeti Vágtán. A Kárpát-medence legnagyobb lovas versenyének 12 éves történetében neki sikerült elsőkét kétszer is megszerezni az első díjat (Fotó: Lakatos János)

A topolyai Nagy Arnold neve sokak előtt ismerősen cseng, ami nem véletlen. A topolyai fiatalember az idén Fantázia nevű lovával második alkalommal is megnyerte a Nemzeti Vágtát. Nem kis eredmény ez, amihez Arnold igen kalandos életúton jutott el, melynek minden állomásán ott voltak a lovak. A fiatal lovas 13 évvel ezelőtt, az általános iskola befejezését követően kezdett lovagolni és lovakkal foglalkozni.
– Az iskola után kimentem Boszniába a testvéremhez, aki lovakkal foglalkozott, zsoké volt és tréner. Engem is kihívott magához, hogy segítsek neki, és ott maradtunk három és fél évig. Ezt követően átmentünk Horvátországba, ahol fél évet töltöttünk, majd átjöttünk Óbecsére, a Fantastba. Ott másfél évig maradhattuk, mert csődeljárás alá került és kirúgtak bennünket, viszont ott kezdődött el igazán a zsokékarrierem, a galoppversenyeken. Lehetőséget kaptam az edzőtől, hogy versenyeken lovagoljak, noha kezdetben nem igazán akartam. Nem kis feladat az, de leraktam a vizsgát, és lehetőséget kaptam versenyezni. Első alkalommal utolsó lettem, de kaptam egy másik lovat, és azzal már harmadik helyen végeztem. Később ezzel a lóval sikerült megnyernem egy versenyt. Óbecséről Zobnaticára kerültem, de itt nem edzettük a lovakat, csak elláttuk őket. Később Bécsben kaptam egy ajánlatot, és úgy voltam vele, hogy kapok a lehetőségen. Hét hónapot töltöttem ott, de nem jöttem ki jól a tulajdonossal, ezért otthagytam és Budapest mellett, Felsőpakonyban kaptam állást. Öt évet töltöttem ott, mint tréninglovas. Sok eredményt értünk el, Magyarországon és külföldön is.

Jegyesével a Kincsem Parkban ismerkedtek meg. Szerelem volt ez első látásra, mondják (Fotó: Lakatos János)

Jegyesével a Kincsem Parkban ismerkedtek meg. Szerelem volt ez első látásra, mondják (Fotó: Lakatos János)

Viszont az idei évben úgy döntöttél, hogy hazaköltözöl. Miért?
– Egyrészt azért, mert körülbelül annyi volt a fizetésem, mint amennyit most itt fogok kapni, Zobnaticán. Itt viszont idehaza vagyok, és itt bármit meg tudok teremteni magamnak. Emellett a párommal szeretnénk családot alapítani, amire ott nem volt lehetőség, mert külön laktunk, és az útiköltségre is sok pénz elment.

Ha jól tudom, akkor a párodat, Mercédeszt is lovaknak köszönheted...
– Mi a Kincsem Parkban ismerkedtünk meg, de sokáig csak üzeneteken keresztül tartottuk a kapcsolatot. Amikor vége lett a szezonnak, akkor személyesen is találkoztunk és összejöttünk. Ez négy évvel ezelőtt volt.

Mik a terveid az itthoni élettel kapcsolatban?
– Idehaza is lovakkal fogok foglalkozni és lovagolok, de egy kicsit félreteszem a versenyt, mert harmadszor is szeretném Fantáziával megnyerni a Nemzeti Vágtát Budapesten. Viszont, ha idehaza versenyt nyerek, akkor elvehetik tőlem az első helyet.

Az emberek többsége a vágtán elért eredményeid kapcsán hallott rólad, de kevesen tudják, hogy mikor kezdtél a vágtán lovagolni.

– 2014-ben a testvérem készített fel két lovat a vágtára egy tornyosi tulajdonosnak. Először akkor vettem részt, de kiestem, és csak három évvel ezelőtt próbálkoztam ismét. Dávidovity Deján volt az, aki megkeresett, hogy Óbecsén lenne lehetőség lovagolni. Természetesen érdekelt a lehetőség, és a trénert, Kálai Attilát már ismertem korábbról. A tulajdonost, Szabolcski Rolandot, csak akkor ismertem meg. Az egész jól alakult, mert a Vajdasági Vágtát megnyertük. A felkészülés során nem gondoltam volna, mert a tréningek alatt Deján lova volt a jobb, viszont a versenyen pont fordítva volt: az én lovam kitette a szívét-lelkét. Budapesten az előfutamban másodikak lettünk, a középfutamot megnyertük. A döntőben csak harmadikak lettünk, egy nagyon izgalmas futam után. 50 méter hátrányunk volt, amit sikerült behozni, és a végén csak 10 centin múlt, hogy nem az elsők lettünk. Ha nincs az a rossz start, akkor idén harmadszor nyertük volna meg. 2018-ban ismét nyertem a Vajdasági Vágtán, majd Budapesten megnyertem az előfutamot, a középfutamot és végül a döntőt is. Idén egy kicsit nehezebb volt, mert nagyon szoros volt az előfutam, küzdenünk kellett. A középfutamot könnyebben megoldottuk Fantáziával, és végül a döntőt is, noha az sem volt könnyű.

Idén Temerin színeiben címvédőként érkezett Budapestre, a Hősök terére (Fotó: Lakatos János)

Idén Temerin színeiben címvédőként érkezett Budapestre, a Hősök terére (Fotó: Lakatos János)

És jövőre?
– Már gondolkodtam rajta, de azt tudni kell, hogyha valaki harmadszor is megnyeri a Nemzeti Vágtát, akkor azt automatikusan kizárják. Lovast és lovat is. Én eddig minden évben úgy mentem a vágtára, hogy nyerni megyek. Jövőre is nyerni akarok és meg fogok tenni mindent, hogy ismét nyerjek.

A vágta után mik a terveid?
– A vágta után jönnek a galoppversenyek, és ott is az lesz a célom, hogy minél több versenyt nyerjek meg. Akkor már Zobnatica színeiben fogok versenyezni, plusz azoknak, akik külön fel fognak kérni. A lovassportban képzelem el a jövőmet, és kizárólag idehaza.

A topolyai lovas szerint sikerének titka az összhang a lovával és a folyamatos koncentráció (Fotó: Lakatos János)

A topolyai lovas szerint sikerének titka az összhang a lovával és a folyamatos koncentráció (Fotó: Lakatos János)


Mielőtt hozzászólna a cikkhez, kérjük olvassa el a moderálási alapelvet!

! Hozzászóláshoz be kell jelentkeznie:
Facebook belépés
Listázás:

 • HETI ROVATOK
 • Kerekeken
 • Napsugár
 • Nyugdíjasok oldala
 • Vonalkód
 • MELLÉKLETEK
 • Sportvilág
 • Üveggolyó
 • Magvető
 • Képes Ifjúság
 • Tarka Világ
 • Kilátó
 • Hétvége