2024. április 25., csütörtök

Megvan az ezredik!

Hosszú Katinka (balról) és Jakabos Zsuzsanna a 200 női pille rajtjának pillanatában (Fotó: MTI)

Hosszú Katinka (balról) és Jakabos Zsuzsanna a 200 női pille rajtjának pillanatában (Fotó: MTI)

A Glasgow-ban zajló rövid pályás úszó-Európa-bajnokság harmadik versenynapján Hosszú Katinka megszerezte a magyar úszósport 1000. világversenyes érmét! A kontinensviadal előtt minden hivatalos felnőtt- és junior-világversenyt, így olimpiát, Eb-t, vb-t (25-50 m) tekintve 994-nél tartott a válogatott. A 100 női vegyes fináléját megelőzően 5 medálnál járt Glasgow-ban a magyar küldöttség, Hosszú itt is a szám esélyeseként állhatott rajtkőre. A háromszoros olimpiai bajnok szokásához híven mellen tempóelőnybe került, amelyet gyorson egy hajszállal növelt is, és ellentmondást nem tűrően utasította maga mögé a mezőnyt – a fináléban egy másodperccel jobban teljesített, mint a középdöntőben. Teljesítménye minden tekintetben kivételes, mintegy 40 perccel korábban már úszott és nyert egy döntőt, hiszen a nap első magyar érdekeltségű fináléjában, azaz 200 női pillangón házidöntőt rendeztek – Jakabos Zsuzsanna és Hosszú is jó eséllyel pályázott az aranyéremre. A két klasszis a középső pályákon kapott helyet, előbbi a legjobb, utóbbi a második idővel kvalifikálta magát. A táv első felében szinte teljesen egy ritmusban úsztak, utaztak a mezőnnyel. 150 méternél Hosszú megkezdte hajráját, az utolsó hosszon robbantott – az addig vezető Bianchit simán lehajrázta, egy másodpercet vert rá –, és magabiztosan nyert, Jakabos viszont leszakadt, nem tudott ritmust váltani, s végül a harmadikként ért a falhoz.

Lobanovszkij Maxim 50 gyorson futamgyőztesként, ráadásul a legjobb idővel kvalifikálta magát a tegnapi esti utolsó fináléba, ahol aztán bronzérmet szerzett.

A harmadik versenynap legnagyobb meglepetését egyébként egyértelműen a görög Andreasz Vazaiosz szerezte, aki új Európa-csúccsal utasította maga mögé a férfi 200 vegyes mezőnyét, köztük olyan klasszisokat, mint a hazai Duncan Scott vagy Joe Litchfield.

Európa-bajnokok, férfiak, 200 vegyes: Andreasz Vazaiosz (görög) 1:50,85. 100 hát: Kliment Kolesnyikov (orosz) 49,09 mp. Nők, 100 m gyors: Freya Anderson (brit) 51,49 mp. 200 m hát: Margherita Panziera (olasz) 2:01,45 p. 200 pillangó: Hosszú Katinka (magyar) 2:03,21 p. 100 vegyes: Hosszú Katinka 57,36 mp. 4×50 mix vegyes váltó: Oroszország 5:36, 22 p. – világcsúcs.