Timmermans: 2050-re Európa klímasemlegessé válhat

(Forrás: MTI)

2019. december 5., 15:28 >> 2019. december 5., 20:01

Kommentek száma 0  A cikkhez tartozik képgaléria 

A 2020-as klímavédelmi célok megvalósításával 2050-re Európa klímasemlegessé válhat. Ennek érdekében kísérletet kell tenni arra, hogy valamennyi uniós tagállam 2050-ig kötelezze el magát az éghajlatsemleges Európai Unió elérését célzó stratégia mellett – mondta tegnap Frans Timmermans uniós biztos, az úgynevezett európai zöld megállapodással kapcsolatos munka koordinátora.

Virginijus Sinkevicius környezetért, óceánokért és halászatért felelős uniós biztossal közösen tartott sajtótájékoztatóján az Európai Bizottság ügyvezető alelnöke elmondta: a testület Európai zöld megállapodás című munkadokumentuma olyan jogalkotási programot tartalmaz, amely egyebek mellett 2020 márciusáig elő kívánja készíteni azt a környezetvédelmi jogszabályt, amely lehetőséget teremt a 2050-ig kitűzött célok megvalósítására.

A célok eléréséhez elengedhetetlen a fásítás és a „zöld városok” program folytatása (Fotó: theconversation)

A célok eléréséhez elengedhetetlen a fásítás és a „zöld városok” program folytatása (Fotó: theconversation)

 „Ha az előttünk álló öt éven belül elkészítjük a szükséges jogszabályokat, akkor elegendő, még további 25 évünk van azok végrehajtásához az egész Föld megóvása érdekében” – fogalmazott.

Timmermans kijelentette: minden tagállamnak és minden embernek meg kell értenie, hogy a cselekvés elmaradása óriási költségeket jelent. Hangsúlyozta, hogy a törekvések sikere több milliárd eurónyi ráfordítást igényel évente. Kérdésre válaszolva pontos összeg említése nélkül elismerte, a beruházások 180 és 300 milliárd eurós nagyságrendűek lehetnek. A szükséges forrásokat állami támogatások, kölcsönök és magántőke bevonásának kombinációi adják.

Kiemelte, az új uniós bizottság célja az, hogy az éghajlati szempontból semleges kontinensen új és tiszta technológiákat alkalmazó, teljes körű gazdaság működjön, amelyek új munkalehetőségekhez juttatják az embereket a változó iparághoz való alkalmazkodás által. Mindezek által tisztább és hatékonyabb mobilitási rendszerek, valamint fenntarthatóbb mezőgazdaság felé mozdulhat Európa.

Timmermans a konkrét javaslatok között említette a „már nagy sikereket elért” fásítási programot, és hangsúlyozta a „zöld városok” program folytatásának szükségességét, amely a levegő minőségének javításával mintegy 400 ezer európai korai halálát előzheti meg.

Virginijus Sinkevicius a környezet 2020-as állapotát bemutató bizottsági jelentéssel összefüggésben azt mondta, a szöveg ismerteti a természet jelentette tőkét, a vizek, a talaj, a klíma és a levegő rejtette lehetőségeket, de a rájuk leselkedő veszélyeket is. Közölte, az uniós bizottság a jövő héten bemutatja az európai zöld megállapodást, amelynek célja a környezet védelmének megerősítése, valamint elmozdulás a szennyezésmentesség felé.


Mielőtt hozzászólna a cikkhez, kérjük olvassa el a moderálási alapelvet!

! Hozzászóláshoz be kell jelentkeznie:
Facebook belépés
Listázás:

 • HETI ROVATOK
 • Kerekeken
 • Napsugár
 • Nyugdíjasok oldala
 • Vonalkód
 • MELLÉKLETEK
 • Sportvilág
 • Üveggolyó
 • Magvető
 • Képes Ifjúság
 • Tarka Világ
 • Kilátó
 • Hétvége