2024. április 26., péntek

Elvégezték a pótmunkákat

Három év után használható lesz a szentmihályi „új” tornaterem

A szentmihályi iskola tornatermén elvégezték a szükséges pótmunkákat és folyamatban van a műszaki átvétele. Ha az megtörténik, akkor kérvényezhetik a használati engedélyét – közölték a nagybecskereki önkormányzatban.

Három éve, üresen (Kecskés István felvétele)

Három éve, üresen (Kecskés István felvétele)

Ebből azonban még nem szűrhető le, hogy akkor mikor is vehetik végre majd birtokba a létesítményt a helybeli gyerekek és sportolók. Mert, hogy a tágas tornatermet az elképzelés szerint nemcsak az iskola diákjai, hanem a helybeli és a szomszédos Jankahíd sportolói (asztaliteniszezők, labdarúgók) is használhatják majd.
Annyi azonban valószínűsíthető, hogy egy lépéssel közelebb kerültek a létesítmény végleges átadására. Mert a létesítmény ünnepélyes megnyitóját még 2016. november 17-én megtartották. Aztán csakhamar kiderült, hogy komoly tervezési hiányosságai vannak. Kezdve attól, hogy a főbejárat befelé nyílik, a tartóoszlopoknak a pályához való közelsége pedig a sportolók biztonságát veszélyezteti. Felvetődik a kérdés, hogy akkor miért kellett időnap előtt átadni?

Ezt a dátumot nyilván nem véletlenül választották, mert ezen a napon vonult be az első világháború végén a szerb katonaság Nagybecskerekre. Ráadásul az év decemberében helyhatósági választások is voltak. A megnyitási dátum azonban nem hozott szerencsét. Ugyanis a tornaterem ajtaja csak a felavatásán volt nyitva. A nagybecskereki Sonja Marinković Általános Iskola kihelyezett tagozata azóta is az iskola előcsarnokában vagy a tantermekben tornáznak a gyerekek.
A huzavonát az illetékesek azzal magyarázzák, hogy az építkezéskor az időközben csődbe ment kivitelező nem tartotta magát a tervdokumentációhoz, és amiatt 2018 januárjában az átvételi bizottság nem adta meg a használati engedélyt. A hiányosságok miatt a beruházó valójában nem is jogosult arra, hogy kérvényezze az épület átvételét. Most, három év után elvégezték a szükséges korrekciókat, az épületet rákapcsolták a villanyhálózatra és folyamatban van a többi hálózatra való csatlakoztatása is. Közben pedig megindították a használati engedély megadásának az eljárását.

A kilencszáz lakosú bánáti faluban 1979-ben épül fel az új iskola. Azóta várják a tornatermet. A tornaórákat az iskola sportpályáján tartják, télen a tantermekben vagy az iskola előcsarnokában tornáznak a gyerekek. Minden valószínűség szerint így lesz még ezen a télen is.