2024. április 23., kedd

Várakozáson felül

Nagy volt az érdeklődés a leendő nagybecskereki kínai gumiabroncsgyár toborozóján

Nagy érdeklődés mellett tartották meg tegnap a kínai Shandong Linglong Tyre Co. Ltd. és a Nemzeti Munkaközvetítő Szolgálat nagybecskereki hivatalának szervezésében, a leendő gumiabroncsgyár foglalkoztatási lehetőségeinek az ismertetését. Szinte teljesen megtelt a helybeli Kultúrközpont négyszáz férőhelyes nagyterme. A váratlanul magas részvétel miatt úgy döntöttek, hogy elhalasztják az állásinterjúkat az érdeklődőkkel. Nagybecskereken egyébként jelenleg mintegy 4500 munkanélkülit tartanak nyilván.

Várják a kínaiakat Becskereken (Kecskés István felvétele)

Várják a kínaiakat Becskereken (Kecskés István felvétele)


A bemutatón a kínai cég képviselői közölték, hogy a jelentkezőket egyenként, későbbi időpontban hívják be beszélgetésre. A több száz érdeklődő ehelyett egy videóbejátszást nézhetett meg a társaságról. Zhang Shuang, a leendő nagybecskereki gyár emberi erőforrással megbízott menedzsere közölte, hogy a jövőre nyolcszáz dolgozó közül mintegy kétszázat terveznek felvenni, akik a munkába állásuk előtt kínai kiképzésen vesznek részt. A további foglalkoztatási tervek a gyár építésének az ütemétől függnek. Azt is elmondta, hogy elsőként a termelésben kulcsfontosságú szakembereket alkalmazzák, mint a villamossági mérnökök, gépészmérnökök, elektronikai szakemberek, villanyszerelők és egyéb karbantartási dolgozók. A leendő dolgozók felkészítése Kínában hattól tizenkét hónapig tart.
A bemutatón kiosztott űrlapok szerint továbbá fordítókat, informatikai mérnököket, logisztikai szakembereket is keresnek. Tegnap több száz ilyen űrlapot töltöttek ki és adtak át a cég képviselőinek. A nagy érdeklődés nyilván azzal is magyarázható, hogy a kínai társaság „versenyképes” béreket ígért.
Egy korábbi bejelentés szerint a nagybecskereki gyárban 2020 végén tervezik a termelés beindítását. Hogy erre az időre már meglegyenek az induláshoz szükséges, megfelelően kiképzett munkavezetők és dolgozók, a tanfolyamok már a következő év első két hónapjában elindulnak.
Az 500 ezer négyzetméteren elterülő, leendő kapacitás teljes beüzemeltetése 2025-re várható, amikor is valószínűen 1200 dolgozójuk lesz.