2024. április 19., péntek

Ötletesség és technikai tudás művészi színvonalon

A szabadkai nemzetközi Ex libris kiállításra 13 ország 51 művésze 131 alkotást küldött be. Ez évben a szabad téma mellett a néphagyományok ápolása és a görög mitológia is a választható témakörök között szerepelt.

A Jasmina Jovančić Vidaković grafikusművész, Molnár Imre grafikusművész és Vékony Lajos keramikusművész összetételű zsűri az orosz Jurij Molibosenkonak ítélte oda a nagydíjat, a legjobb kollekcióért járó plakettet az olasz Miranda Marcela és a norvég Elizabeth Larsen Torili érdemelte ki. Hat országból nagy számú gyermekmunka érkezett. Arany páva díjban a halásztelki Albert Gergely, a nyírbátori Gulyás Luca és a szlovén Hana Husar részesült.

Mint a Szabadegyetem galériájában megnyílt tárlaton Boros György, a Szabadkai Képzőművészek, Iparművészek és Formatervezők Egyesületének elnöke, a szabadkai Népkör képzőművészeti szakosztályának vezetője elmondta, ez az idei kiállítás azért rendhagyó, mert együtt, egy térben állították ki a hivatásos művészek és a gyermekek munkáit.

Mint Takács Márta, a szabadkai Népkör MMK elnöke az Interetno fesztiválhoz is kötődő kiállítás megnyitóján mondott köszöntőjében kiemelte, minden évben élvezet látni a magas művészi színvonalú munkákat, és a felkészítő pedagógusokat is elismerés illeti, hogy alkotásra ösztönzik a gyerekeket. Jasmina Jovančić Vidaković a zsűri nevében elmondta: valóban minden elismerés megilleti az alkotókat, hiszen az Ex libris pályázatra beküldött grafikák alkotóit a biztos technikai tudás mellett a találékonyság, a kreativitás, az újítás iránti igény jellemzi.