2024. április 25., csütörtök

Különbözőségekben a hasonlatosság

Keddtől 7 ország 10 előadása a Synergy nemzetközi színházi fesztiválon az Újvidéki Színházban

Az Újvidéki Színház immáron harmadik alkalommal szervezi meg november 18-a és 28-a között a Nyelvi Kisebbségi Színházak Nemzetközi Fesztiválját, a Synergy WTF-t. Ez alkalommal magyarországi, iráni, németországi, olaszországi, szlovéniai, horvátországi és romániai színházi társulatok mutatkoznak be.

A Synergy színházi fesztivál alapötlete Venczel Valentintól, az Újvidéki Színház igazgatójától származik. Ez egyúttal az Újvidék Európa Kulturális Fővárosa 2021 elnevezésű program egyik vezető projektje. A fesztivál lehetőséget ad a világ kisebbségi nyelvein alkotó színházak megmutatkozására. A társulatok alkotásaikkal rámutatnak azokra a hasonlóságokra és különbségekre, amelyekkel a kisebbségi nyelven alkotó művészi intézmények szembesülnek.

Az idei évre is érvényes a rendezvény mottója, mely szerint a különbözőségekben a hasonlatosság.

– A fesztivál fő gondolata, hogy a nyelvi és etnikai kisebbségi létben alkotó színházak találkozzanak, ezenfelül idén egyfajta tematikai hozzáállás irányába bővítettük a repertoárt. Olyan színházak is jelen lesznek, amelyek nem tartoznak szorosan valamilyen etnikai vagy nyelvi kisebbségi körhöz, viszont az Újvidéken bemutatásra kerülő előadásuk témája, az a kérdéskör, amelyet feldolgoznak, besorolható a kisebbségi problematikába, vagy valamiféle diszkriminált társadalmi csoport problematikájának a tárgyalásába – mondta el Venczel Valentin. Hozzátette, mivel a fesztivál gyerekcipőben jár, saját közönségét még nem építette ki, viszont Újvidék városa egy színházi központ, ahol három igen jelentős színház működik, így elsősorban ezeknek a színházaknak a bázisközönségére számítanak az előadások során.

A fesztivál programját Dévai Tibor, a Synergy szervezőcsapatának tagja ismertette. Felvázolta a rendezvény fő- és kísérőprogramját. A kísérőprogram november 18-án kezdődik egy képkiállítással, illetve koncerttel. A főprogramon belül 10 különböző előadást tekinthetünk meg 7 országból. A színházi fesztivál november 19-én a Pandora szelencéi című előadással veszi kezdetét. A közönségnek lehetősége lesz megnézni két nonverbális előadást is, november 25-én és 26-án.

– Ami még újdonság idén, hogy minden előadás után lesz egy kerekasztal-beszélgetés, rögtön a produkció után. Ez főként azért fontos, mert mindenkinek van egy elképzelése, egy ötlete arra, hogy mi is az a kisebbség, főként itt Vajdaságban, ahol úgynevezett multikulturális közegben élünk. Érdekes megvizsgálni, hogy más országok kisebbségei hogyan élik meg ezt a kérdést – tette hozzá Dévai Tibor.

Az előadások minden este 7 órakor kezdődnek. A jegyek 400 dinárba kerülnek, a kedvezményes csomag ára a 11 napra 3000 dinár.