Gunarasi cserkészeket avattak

Egy év felkészülés után letehették a cserkészfogadalmat a gunarasi cserkészek – A csapat aktív szerepet szeretne vállalni a falu életében

L.J.

2019. november 13., 12:09

Kommentek száma 0  A cikkhez tartozik képgaléria  Megjelent nyomtatásban

Gunarason egy éve működik cserkészcsapat, igaz, mindössze felkészítő jelleggel. Ez a gyakorlatban azt jelentette, hogy a csapat tagjai nem voltak cserkészek, az órákon azért vettek részt, hogy felkészüljenek a cserkészvizsgatételre. Ez a közelmúltban megtörtént, és immár Gunaras igazi cserkészekkel büszkélkedhet. A csapatalakítás ötlete Gere Kitty cserkész segédtiszttől, a csapat megbízott parancsnokától származik.

Gere Kitty (Lakatos János felvétele)

Gere Kitty (Lakatos János felvétele)

– 2013-ban részt vettem egy nyílt cserkésztáborban, és megismerkedtem a cserkészettel. Ez nagyon megtetszett, de az én környezetemben nem volt cserkészet, ezért nehezen tudtam foglalkozásokra járni, főként csak a nyári táborokba jutottam el. Ennek ellenére úgy döntöttem, hogy végigcsinálom. Könyvekből tanultam, majd részt vettem a vezetőképző táboron, és ezt követte az ötlet, hogy csapatot alapítsak itt, Gunarason. Nem volt lehetőségem cserkész-foglalkozásokra járni, viszont jó érzéssel tölt el, hogy gyerekekkel foglalkozhatok és megadhatom nekik azt, amire nekem nem volt lehetőségem – mondta el a cserkészparancsnok, majd arról is beszélt, hogy korábban elég ismeretlen volt a cserkészség fogalma Gunarason, de lassan a gyerekek, a szülők és a tanárok is megismerték. A többség jó dolognak tartja, épp ezért van jövője, fogalmazott Gere.

A cserkészcsapat egy évvel ezelőtt a toborzást követően 35 gyerekkel kezdte a munkát, de mára a számuk megfogyatkozott. A parancsnok szerint ez nem feltétlenül gond, mert azok maradtak, akik komolyan gondolják a cserkészetet és valóban erre valóak. Ezekkel a gyerekekkel színvonalas munkát lehet végezni, fogalmazott, majd arról is szólt, hogy a közeljövőben újabb toborzót fognak tartani, hogy újabb kiscserkészekkel gazdagodjon a csapat. A csapat életének egy meghatározó momentuma volt, hogy letették a cserkészfogadalmat.

– A gyerekek próbáztatáson vettek részt, ahol állomásokon mentek végig és megmutathatták cserkésztudásukat. Sikeresen vették az akadályokat, így letehették a fogadalmat és megkapták a cserkészkendőt. A cserkész nem attól cserkész, hogy rajta van a kendő, viszont megtiszteltetés hordani – mondta el Gere, majd arról is szólt, hogy noha már egy éve működnek, a csapatnak még nincs neve. Igen komoly követelményeknek kell eleget tenni, hogy ezt megkaphassák. Egyelőre még kevesen vannak ahhoz, hogy a kritériumoknak eleget tegyenek, de azon lesznek, hogy minden feltételt teljesítsenek.

Immár hivatalosan is cserkészek a gunarasi gyerekek (Lakatos János felvétele)

Immár hivatalosan is cserkészek a gunarasi gyerekek (Lakatos János felvétele)

Ami a gunarasi cserkészcsapat terveit illeti, az idei évben felkészülnek egy tagtoborzóra, amit a jövő év elején szeretnének megejteni. Fontos, hogy a cserkészek készek álljanak az új tagok befogadására, nevelésére és a példamutatásra, mondta Gere. Ugyancsak a terveik között szerepel, hogy részt vegyenek különböző rendezvényeken, és aktívak legyenek a falu életében.

– Azt szeretnénk, hogy Gunaras tudjon róla, hogy van egy cserkészcsapata, és úgy érezzék, hogy szükség van erre. Ha így gondolnak ránk, akkor már elégedettek leszünk – fogalmazott a parancsnok.

A gunarasi csapat munkáját a Vajdasági Magyar Cserkészszövetség és a gunarasi helyi közösség támogatják.


Mielőtt hozzászólna a cikkhez, kérjük olvassa el a moderálási alapelvet!

! Hozzászóláshoz be kell jelentkeznie:
Facebook belépés
Listázás:

 • HETI ROVATOK
 • Kerekeken
 • Napsugár
 • Nyugdíjasok oldala
 • Vonalkód
 • MELLÉKLETEK
 • Sportvilág
 • Üveggolyó
 • Magvető
 • Képes Ifjúság
 • Tarka Világ
 • Kilátó
 • Hétvége