Növekvő hulladékmennyiség

A szabadkai önkormányzat képviselői a Regionális Hulladéktároló központi telephelyére látogattak

pasz

2019. november 13., 16:07 >> 2019. november 13., 17:07

Kommentek száma 0  A cikkhez tartozik képgaléria  Megjelent nyomtatásban

A szabadkai önkormányzat képviselői megtekintik a hulladéktárolóban folyó munkát (Fotó: Gergely Árpád)

Horvát Tímea, Szabadka alpolgármestere, Marijana Cupać, a polgármestermester kommunális ügyekkel megbízott tanácsosa, valamint az önkormányzat kommunális- és környezetvédelmi szakmunkatársai szerdán a Regionális Hulladéktároló Kft. Békova és Orom közötti központi telephelyére látogattak. A csoportot Góli Csilla, a Regionális Hulladéktároló igazgatója vezette körbe a telephelyen, ahol többek között megtekintették a hulladék válogatására szolgáló csarnokot és a 400 ezer köbméter szemét befogadására alkalmas hulladéklerakót.

Góli Csilla, a hulladéktároló igazgatója (Fotó: Gergely Árpád)

A regionális hulladéktároló egyelőre próbaüzemben működik. A látogatás után megtartott sajtótájékoztatón Góli Csilla a próbaüzem eddigi tapasztalatait ismertette.

A hulladék válogatására szolgáló futószalag (Fotó: Gergely Árpád)

– Nagyon fontos számunkra ez a látogatás, mert végre megmutathatjuk, hogyan zajlik nálunk a hulladék feldolgozása. Szabadka városból és hat községből – Topolyáról, Zentáról, Magyarkanizsáról, Csókáról, Törökkanizsáról és Kishegyesről – érkezik be hozzánk hulladék. Egyelőre azonban még nem tudta minden önkormányzat megszervezni, hogy minden hulladék eljusson hozzánk. Ehhez még a helyi logisztikai problémákat kell megoldani, és növelni kell a szállítási kapacitást. Az eddigi eredményekkel azonban elégedettek vagyunk. A próbaüzem, a törvénnyel összhangban, júliusban indult, a hulladékfeldolgozást pedig szeptemberben kezdtük meg. A tartományi településrendezési és környezetvédelmi titkárságtól engedélyünk van a hulladék átvételére, kezelésére és komposztálására is. Mindennap növekszik a beérkező hulladék mennyisége. A hulladékfeldolgozás megkezdésekor mindösszesen hat tonna hulladék, vagyis egyetlen teherautó érkezett be hozzánk Oromról. Később Szabadka is bekapcsolódott napi két teherautóval, jelenleg azonban már három teherautó érkezik a városból. Ami a többi önkormányzatot illeti, kisebb fennakadások voltak az átrakóállomásoknál, de most már minden önkormányzatban adottak a feltételek, hogy átadják a hulladékot. Itt meg kell említenem, hogy Szabadka nem rendelkezik átrakóállomással. Erre nincs is szükség, ugyanis a hulladéktároló a város területén helyezkedik el – nyilatkozta Góli Csilla.

Horvát Tímea alpolgármester (Fotó: Gergely Árpád)

Horvát Tímea a sajtótájékoztatón elmondta, hogy 270 ezer polgár háztatártási hulladéka kerül a regionális hulladéktárolóba.

A hulladék válogatására szolgáló csarnok belseje (Fotó: Gergely Árpád)

– A város büszke lehet arra, hogy a próbaüzem letelte után egy olyan hulladéktároló és feldolgozó rendszer jön létre, amilyen rendszerrel egyetlen önkormányzat sem rendelkezik Szerbiában. A városi önkormányzatban számunkra az a legfontosabb, hogy a hulladéktárolóban 65 munkavállaló talált magának állást, és ahogy a látogatáson meggyőződhettünk róla, egy jó munkakörnyezetben. A városi önkormányzat ezen a projektumon kívül még számos intézkedést tett a környezet megóvása érdekében. Elég, ha csak a palicsi szennyvízhálózat kiépítésére gondolunk – mondta az alpolgármester.

A 400 ezer köbméter szemét befogadására alkalmas hulladéklerakó (Fotó: Gergely Árpád)


Mielőtt hozzászólna a cikkhez, kérjük olvassa el a moderálási alapelvet!

! Hozzászóláshoz be kell jelentkeznie:
Facebook belépés
Listázás:

 • HETI ROVATOK
 • Kerekeken
 • Napsugár
 • Nyugdíjasok oldala
 • Vonalkód
 • MELLÉKLETEK
 • Sportvilág
 • Üveggolyó
 • Magvető
 • Képes Ifjúság
 • Tarka Világ
 • Kilátó
 • Hétvége