2024. március 19., kedd

A Srbijagasé a nagybecskereki gázvezeték

A vállalat kiépíti a környező falvak és a város peremi részeinek a gázhálózatát

Čedomir Janjić Nagybecskerek polgármestere és Dušan Bajatović, a Srbijagas közvállalat vezérigazgatója Újvidéken szerződést írt alá, amely értelmében a legnagyobb bánáti város gázvezeték-hálózata a Srbijagas tulajdonába került. A szerződés aláírását háromévi tárgyalások előzték meg, amelyek célja a városi Távfűtőműveknek a Srbijagas iránti tartozásának a lerendezése volt. Ugyanis a nagybecskereki közművesítési vállalatnak négymillió eurós gázszámlát kellett törlesztenie. Az adósság évek óta húzódott és az önkormányzat képtelen volt törleszteni a Srbijagas iránti kötelezettséget.

Az udvarnoki gáztározó (Fotó: Kecskés István)

Az udvarnoki gáztározó (Fotó: Kecskés István)

A szerződés értelmében a gázelosztó rendszer és hálózat az adósság fejében a Srbijagas tulajdonába került. A köztársasági közvállalat pedig kötelezettséget vállalt 14 millió eurós beruházásra Nagybecskerek város területén. Elsősorban a környező falvak, valamint a város peremi részeinek a gázhálózatát fogják kiépíteni. Ugyanakkor gázvezetéket kap a nagybecskereki ipari övezet is, ami eddig az önkormányzat feladata lett volna. Elsősorban az épülő kínai gumiabroncsgyár érdeklődik a földgázvezeték iránt.

Nagybecskerek polgármestere azért is elégedett a szerződéssel, mivel a város gázhálózata elavult, felújítást igényel, és ehhez járul majd hozzá a Srbijagas. A szerződés értelmében a közvállalat átveszi a Távfűtőművek jelenlegi dolgozóinak a nagyobb részét is.

A szerződés aláírása alkalmával Dušan Bajatović bejelentette, hogy hamarosan 750 millió köbméteresre bővítik az udvarnoki gáztározót, majd pedig egy milliárd köbméteresre. Azt is közölte, hogy valószínűleg már jövőre elkezdik az Ittabé elnevezésű, új, egymilliárd köbméter földgáz befogadására alkalmas gáztározó építését.

A Srbijagas közvállalat vezérigazgatója végezetül bejelentette azt is, hogy hogy a fűtési szezon alatt a gáz ára nem fog változni és a gázellátás is zavartalan lesz, ugyanis elegendő mennyiségű földgázt vásároltak.