2024. május 10., péntek

Komoly vádak az államfő ellen

Tepić szerint tanúk igazolták az elnök szerepvállalását a líbiai fegyvercsempészetben – Vučić Párizsból cáfolt

Aleksandar Vučić személyesen is részt vett 2013-ban egy líbiai fegyverszállítás megbeszélésén, ahol a líbiai államvezetőség és a Szerb Haladó Pártot támogató Slobodan Tešić között védelmi miniszterként közvetített – jelentette ki ma újságíróknak nyilatkozva Marinika Tepić, a Szabadság és Igazságosság Pártjának alelnöke, aki már korábban is nyilatkozott a nyilvánosság figyelmét felkeltett illegális fegyverüzlettel kapcsolatos vádakról. Most Vučićot egyértelmű közvetítőnek nevezte, s azt is hozzátette, emiatt az üzlet miatt kellett meghalnia Slađana Stankovićnak és Jovica Stepićnek, a líbiai szerb nagykövetség két alkalmazottjának 2015-ben, továbbá Oliver Potežicának 2017-ben. Közzétett egy fényképet a líbiai és a szerbiai delegáció 2013. évi tárgyalásáról, melyen Vučić és Tešić is rajta van, és közölte, hogy Tešić, az SZHP támogatója már akkor fegyvercsempészet miatt az ENSZ feketelistáján volt. Szemtanúk erősítették meg ezeket az állításokat, jelentette ki Tepić, hozzátéve, hogy a szóban forgó államközi egyeztetésen éppen Vučić szorgalmazta védnöke jelenlétét. Itt kezdődött el a mai államfő fegyverbiznisszel való foglalkozása, állította az ellenzéki képviselő. Mint mondta, a tanúk megerősítették azt is, hogy a megszokott protokollal ellentétben kellett Tešićet mégis a szerb államvezetőség küldöttségébe felvenni.

A képviselő állítása szerint az SDPR szerb vállalatnak kellett volna lebonyolítania a fegyver eladását Líbiában, végül azonban azt a ciprusi Karso cégnek adta el, mellyel úgyszintén Tešić hozható összefüggésbe. Arról is bizonyítéka van, jelentette ki, hogy Vučić Belgrádban együtt vacsorázott Khalid al-Shariffal, az al-Kaida terrorszervezet líbiai képviselőjével, akit az Egyesült Államokban tevékenysége miatt két év börtönbüntetéssel is sújtottak.

Marinika Tepić azt is közölte, hogy tudomása van róla, a közszolgálati televízión való legutóbbi szereplése előtt az államfő telefonon negyed órán át beszélt Goran Todorovićtyal, a fegyvercsempészetben érintett GIM vállalat hivatalos vezetőjével, s felszólította az elnököt, ismertesse, miről folytatott eszmecserét, mennyit keresett eddig a GIM tényleges vezetőjeként Nebojša Stefanović édesapja, ha már a műsorban az elnök beismerte, hogy a belügyminiszter hazudott, amikor azt állította, apjának semmi köze sincs ehhez a vállalathoz. Az információkat, nyilatkozott Tepić, olyan személyektől kapja, akiknek elegük van az igazságtalanságokból, s akik az ügy által érintett vállalatokban vagy a rendőrségen dolgoznak. Emlékeztetett, hogy a GIM-nek Stefanović apjának irányítása alatt 2000 százalékkal növekedett a bevétele. Ismeretei szerint a GIM az el nem adott, leírt fegyverzetet százszoros áron értékesíti a feketepiacon.

Aleksandar Vučić párizsi hivatalos látogatása idején a Pink kereskedelmi televíziónak adott nyilatkozatában cáfolta Tepić állításait, külön kitért a telefonbeszélgetéssel kapcsolatos mondatokra is, s közölte, nem folytatott ilyen társalgást, egyetlen készüléket használ, a hívások könnyen ellenőrizhetők.