2024. április 27., szombat

Bővítik a Frontexet

Az Európai Unió a migrációval és a határigazgatással kapcsolatos intézkedései részeként új rendeletet fogadott el az Európai Határ- és Parti Őrségről (Frontex), amely szerint az uniós szolgálatnak nagyobb lesz a személyi állománya és több a műszaki eszköze.

Az EU Tanácsa pénteki tájékoztatása szerint szélesebb körű lesz a Frontex felhatalmazása annak érdekében, hogy támogatni tudja különösen a határellenőrzéssel, a visszaküldéssel és az Unión kívüli országokkal folytatott együttműködéssel kapcsolatos tagállami tevékenységeket. Az új rendelet az Európai Határ- és Parti Őrség keretébe helyezi az európai határőrizeti rendszert (EUROSUR), hogy javuljon annak működése.

A rendelet szerint a külső határok igazgatása és a válságokra való reagálás céljából egy készenléti alakulat áll majd a Frontex rendelkezésére. Ez a fokozatosan fejlődő alakulat 2027-re tízezer fős műveleti személyzetből fog állni. Az alakulatot egyrészt a Frontex, másrészt a tagállamok műveleti személyzetének tagjai fogják alkotni hosszú távú kirendelések, illetve rövid távú bevetések keretében. Ezenkívül 2024 végéig része lesz egy gyorsreagálású állomány is.

A Frontex technikai és műveleti segítséget nyújt fog nyújtani a tagállamoknak a visszaküldési műveletek során. Az ügynökség valamely tagállam kérésére vagy saját kezdeményezésre, az adott tagállammal egyetértésben nyújt majd támogatást, amely a visszaküldés valamennyi területére kiterjed, a visszaküldést előkészítő tevékenységektől a visszaküldést és a megérkezést követően végzett tevékenységekig.