Veszélyben a vizek élővilága

A szenttamási és a verbászi zöldek összefogással lépnének fel a szennyezők ellen

P.L.

2019. november 8., 21:11 >> 2019. november 8., 22:11

Kommentek száma 0  A cikkhez tartozik képgaléria 

Közös összejövetelt tartott a szenttamási Ökológiai Mozgalom és a verbászi Ökológiai Mozgalom a szenttamási Vadászotthonban csütörtökön a Krivaja folyó és a Bácskai-Nagy-csatorna folyamatos szennyezése miatt. A vasárnap észlelt látványos halpusztulás adta az apropót az összejövetelnek, amelyre a szervezők meghívták a községi érintett egyesületeket, szervezeteket és illetékeseket, de csak a horgászok képviselője és a turiai Beljanska bara Egyesület képviselője jelent meg.

Fotó: Németh Dezső

A bevezetőben Dragan Kurjački, a szenttamási Ökológiai Mozgalom elnöke köszöntötte a szép számban megjelent érdeklődőket.

– Vízi infrastruktúránk folyamatos ökológiai rongálásnak, szennyezésnek van kitéve a Szenttamáson és a környező településeken lévő ipari létesítmények tevékenységéből kifolyólag. Ezek a vállalatok gondatlanságukkal tönkreteszik e vizek élővilágát, és veszélyeztetik a lakosság egészségét – hangsúlyozta Kurjački.

Beszédében megemlítette a szenttamási szennyezőket is, amelyek szerinte a Feketicsi úton lévő Ехtrа sertésfаrm, a szeszgyárat üzemeltető Reahem, az Óbecsei úton lévő sertésfarm, valamint a községi szennyvizes csatornahálózat, amely egyenesen a Bácskai-Nagy-csatornába folyik.

A folytatásban Ratko Đurđevac, a verbászi Ökológiai Mozgalom elnöke ismertette a szomszédos településen kifejtett többéves tevékenységüket, és kiemelte, hogy így összefogva az összes csatorna és Krivaja parti településen az érintett szervezetekkel, közösen kell fellépni e valós és nagyon veszélyes, egészségünket és környezetünket érintő problémával szemben. Elmondta, hogy idegtépő, nehéz és hosszadalmas harcot kell megvívni az állami bürokráciával, amely nyíltan a szennyezők mellett áll, és ezért képzett és kitartó aktivistákra van szükség, akik ismerik az előírásokat, a törvényt, mert az alkotmányban szavatolva van az embereknek az egészséges és a tiszta környezethez való joga.

– Sohasem készült tanulmány a csatorna állapotáról, a környezetre és a lakosságra gyakorolt hatásáról, s valószínűleg azért, mert akkor sokkal komolyabb összefüggések is világossá válnának – mondta Đurđevac.

Az összejövetel folytatásban bekapcsolódtak az érintett egyének, szervezetek, és elmondták az eddigi tapasztalataikat, melyeket megvívtak a szennyezőkkel, és ezeket tanulságként is el lehet fogadni, hogy mindig az elején ismerjék fel az emberek a problémát, amikor könnyebb kezelni, nem pedig akkor, amikor bekövetkezik a baj.

A végén határozatot fogadtak el, amelyben felkérik az érintett egyesületeket, szervezeteket a község területén, hogy átiratban hívják fel az illetékesek figyelmét a folyamatosan jelen lévő veszélyes problémára, és kérik, hogy a községi biztonsági és katasztrófaelhárító tanács, a községi tanács és az egészségház külön ülésen foglalkozzon ezzel a témával, melyen jelen lennének az Ökológiai Mozgalom képviselői is.


Mielőtt hozzászólna a cikkhez, kérjük olvassa el a moderálási alapelvet!

! Hozzászóláshoz be kell jelentkeznie:
Facebook belépés
Listázás:

 • HETI ROVATOK
 • Kerekeken
 • Napsugár
 • Nyugdíjasok oldala
 • Vonalkód
 • MELLÉKLETEK
 • Sportvilág
 • Üveggolyó
 • Magvető
 • Képes Ifjúság
 • Tarka Világ
 • Kilátó
 • Hétvége