2024. április 24., szerda
KAPCSOLÓDÓ KOMMENTÁR

A kis makacs

HETI KÖRKÉRDÉSÜNK
Felveszi-e az influenza elleni védőoltást?


Igen. 42 – 18,92%
Nem. 161 – 72,52%
Még nem döntöttem. 19 – 8,56%

Szavazatok száma: 222
A www.magyarszo.rs olvasóinak szavazatai alapján


Október van, a szezonális influenza kezdetének hónapja. Magát a betegséget nem kell bemutatnom, hiszen gondolom mindenki átesett már legalább egyszer rajta. Közhelyszámba megy ugyanakkor, hogy ha mindenképp el akarjuk kerülni a megbetegedést, nincs más teendőnk, mint beadatni az influenza elleni védőoltást.

A sokat ismételgetett vakcina beadatása kifejezetten ajánlott az időseknek, a krónikus betegeknek és a munkakörükből kifolyólag sok emberrel érintkezőknek, illetve a gyermekközösségek tagjainak. Az orvosok emellett azt javasolják, hogy aki fel szeretné venni az influenza elleni védőoltást, hogy kora ősszel tegye, mert a védőoltás felvétele után nem véd mindjárt a fertőzéstől. Két-három hét szükséges, hogy az immunitás kialakuljon.
Aki viszont nem veszi fel a védőoltást, az imádkozhat, bízhat a szerencsében és erősítheti az immunrendszerét. Azonban nem is maga az influenzavírus a legnagyobb veszélyforrás, hanem a szövődményei, amelyekbe akár bele is halhatunk, vagyis az arcüreggyulladás, a hörghurut és a tüdőgyulladás, vagy akár a szívinfarktus. Mégis elenyésző azok száma, aki élne a védőoltás lehetőségével. Az éves szinten beadott oltások kilencvenöt százalékát idősek, az egészségügyi dolgozók és a krónikus betegségben szenvedők képezik. Ugyanakkor minél kisebb a beoltottak száma, annál kisebb az úgynevezett átoltottság, más megfogalmazásban a nyájimmunitás, vagyis az egész lakosság védettsége egyre kisebb egy influenzajárvány ellen.
Tény, hogy sokan nem veszik fel a védőoltást, de az is tény, hogy nem betegszik meg mindenki. Van aki egyáltalán nem, van aki lábon vészeli át, mást pedig az ágyba dönt a vírus. Közülük bárki lehet vírushordozó. Sokan inkább házi praktikákkal szállnak szembe a megbetegedéssel, sokan a gyümölcsökben bíznak, van aki a teákban, a homeopátiás módszerekben, van aki pedig egyszerűen az immunrendszerére bízza a dolgot. Az, hogy miért számos válasz létezhet, van akit nem érdekel a dolog, van aki abban bízik, hogy nem betegszik meg, van aki egyszerűen vakcinaellenes, de van aki egyszerűen azt tartja, hogy maguk a profitéhes gyógyszergyártók azok, akik a betegségeket indukálják. Ha valaki azért nem veszi fel most a vakcinát, mert már tavaly, vagy tavalyelőtt megtette, rosszul gondolkodik, ugyanis az influenzavírus sajátossága, hogy néhány évente megváltozik, így immunrendszerünknek újra és újra meg kell birkóznia vele.
A szakemberek az előzőekkel kapcsolatban azt tartják, hogy a védőoltást ellenzők áltudományos riogatások és tévhitek alapján hozzák meg döntésüket. Áltudományos cikkekből pedig az interneten annyi van, hogy Dunát lehetne velük rekeszteni. Ember legyen a talpán, aki el tud igazodni rajtuk. Azt pedig tudjuk, a kuruzslás ősidők óta jó befektetés volt, a kuruzsló számára. Tévhitekből is rengeteg van, a leggyakoribbak talán azok, amelyek szerint az oltások betegséget idéznek elő, hatástalanok a betegségekkel szemben, a beoltott ember terjesztheti a betegséget, még akkor is, ha ő nem beteg és a védőoltások gyengítik, megterhelik az immunrendszert. Az oltóanyagok nagy része elölt kórokozót, vagy annak csak bizonyos részét tartalmazza, amely nem képes a szervezetben szaporodni, ezért nem is tudja üríteni az oltott. Az élő, de laboratóriumban kitenyésztett és legyengített vírusok szaporodnak ugyan a beoltott szervezetében, de le vannak gyengítve, és ezért nem képesek betegséget okozni az oltottban sem, és környezetében sem. Nem lehet nagyobb kockázata a megelőzésnek, mint magának a betegségnek. Ugyanígy tévhit, hogy az az oltások higanyt, formaldehidet, vagy abortált emberi magzatok szöveteit tartalmaznák. És mindez csak egy része a tévhiteknek, de erről talán a kezelőorvosunk tudna a legtöbbet beszélni. Ha pedig valaki mégsem bízik bennük – mert biztos lefizetik a gyógyszergyárak –, hát szíve joga azt hinni, amit akar. Azonban ne feledjük, nemcsak saját magunkért, hanem a gyermekeinkért, családtagjainkért, kollégáinkért, barátainkért vagyis egymásért is felelősséggel tartozunk. Lehet, hogy mi emberek rendíthetetlenek vagyunk, de az influenza makacsabb nálunk.
Ha pedig mégsem sikerült kivédenünk a vírust, fontos, hogy idejében felismerjük és megpróbáljuk enyhíteni a tüneteket, elkerülni a szövődményeket. A betegség általában 7-10 napig tart, de a kimerültség még 2-3 hétig is érezhető, ami egy gyengébb szervezetet különösen megvisel. Vigyázzunk hát magunkra és egymásra.