2024. március 19., kedd
SZÍRIAI TÖRÖK OFFENZÍVA

A kurdoknak ki kell vonulniuk

Ki kell vonulnia a török határ melletti 30 kilométeres sávból – beleértve Tel Rifaat és Manbídzs városát is – a Népvédelmi Egységek (YPG) kurd milíciának – állapodott meg maratoni tárgyalás után Szocsiban Vlagyimir Putyin orosz és Recep Tayyip Erdoğan török elnök. Az orosz külügyminisztérium tegnap közölte, az összes északkelet-szíriai kőolajlelőhely ellenőrzését vissza kell adni a szíriai kormánynak.

A Putyin–Erdoğan megállapodás szerint a kurdoknak az evakuációt és fegyvereik visszavonását szerda déltől kezdődően 150 órán belül kell végrehajtaniuk. A szíriai–török határhoz a török katonai műveletek övezetén kívül Északkelet-Szíriába szerda déltől bevonulnak az orosz katonai rendőrség és a szíriai hadsereg alakulatai, amelyek segíteni fogják a kurdok kivonulását. Ezt követően a szíriai határ mentén 10 kilométer szélességben kialakítandó biztonsági sávban orosz és török alakulatok közösen fognak járőrözni, Kamisli város kivételével. A felek megállapodtak abban, hogy 32 kilométer mélységben fenntartják a status quót a Béke Forrása hadművelet jelenlegi térségében Tell-Abjad és Rász el-Ain között.

A dokumentum egyúttal hangsúlyozza az 1998-ban megkötött adanai török–szíriai határőrizeti megállapodás fontosságát, valamint azt, hogy a felek elkötelezettjei maradnak az asztanai rendezési folyamat folytatásának, és támogatni fogják az alkotmányozó bizottság munkáját. A közös sajtótájékoztatón mindkét elnök síkra szállt Szíria politikai egységéért és területi sértetlenségéért, valamint Törökország biztonságáért.

Putyin, aki sorsdöntőnek nevezte a megállapodást, tárgyalásokat sürgetett Damaszkusz és a kurdok között. Megerősítette, hogy október 29-én és 30-án Genfben megtartja első ülését a szíriai alkotmányozó bizottság.

Peszkov: Washington elárulta a kurdokat

Dimitrij Peszkov tegnap azt tanácsolta a kurdoknak, hogy vonuljanak ki a török határ menti 30 kilométeres sávból, ellenkező esetben a török hadsereg felmorzsolja őket. Peszkov James Jeffreynek, Donald Trump amerikai elnök szíriai különmegbízottjának a kijelentéseire reagált. Sérelmezte, hogy a látszat szerint Washington arra biztatja a kurdokat, hogy maradjanak a határ közelében és harcoljanak a török hadsereggel. „Az Egyesült Államok az elmúlt években a kurdok szoros szövetségese volt. Végül azonban magukra hagyta, sőt elárulta őket” – fogalmazott a szóvivő.

Az amerikaiak most azt szeretnék, ha a kurdok a határ mentén maradnának, és szinte arra kényszerítik őket, hogy harcba szálljanak a törökökkel – tette hozzá.

SDF-harcost temetnek az észak-szíriai Hasakehben (Fotó: AP via Beta)

SDF-harcost temetnek az észak-szíriai Hasakehben (Fotó: AP via Beta)

Ha a kurdok nem vonulnak ki a Moszkva és Ankara közötti megállapodásnak megfelelően a határ menti területről, akkor a szíriai határőrség és az orosz katonai rendőrség elhagyja azt a zónát, és a kurdok a török hadsereggel fogják szemben találni magukat – figyelmeztetett.

James Jeffrey kedden úgy vélte, hogy az orosz–török megállapodásban sok a tisztázatlan rész, Oroszország homályos kötelezettségeket vállalt. „Még ha vannak is hatékony eszközei, nem tudom, hogy képes-e elérni a YPG erőinek távozását. Mi a YPG távozása érdekében léptünk fel” – mondta.

Kedden a szenátus külügyi bizottságában történt meghallgatásán a különmegbízott közölte, hogy nem konzultáltak vele Donald Trump amerikai elnök azon döntéséről, hogy kivonják az amerikai erőket Szíriából.

„Nem igazán értem, hogy miért tartanak különleges szíriai képviselőt és az Iszlám Állam ellen harcoló szövetséghez akkreditált különmegbízottat, ha nem konzultálnak vele, mielőtt az elnök ilyen súlyos, a szíriai amerikai érdekeket és az Iszlám Államot az elnöksége idején érintő kérdésekben hoz döntést” – hangsúlyozta a meghallgatáson Chris Murphy demokrata párti szenátor, aki teljes káosznak nevezte az amerikai külpolitikát.

NATO: a tűzszünet lehetőség a politikai rendezésre

Két NATO-tagállam, az Egyesült Államok és Törökország előremutató, Szíria északkeleti részére vonatkozóan a múlt hét második felében kötött, majd meghosszabbított tűzszüneti megállapodása lehetőséget kínál a békére, és alapot teremt a konfliktus politikai megoldására – jelentette ki Jens Stoltenberg tegnap Brüsszelben.

A NATO-főtitkár a szövetséges országok ma kezdődő, kétnapos védelmi miniszteri találkozóját megelőzően tartott sajtótájékoztatóján hangsúlyozta, építeni lehet a tűzszüneti megállapodásra. Annak eredményeképpen máris az erőszak csökkenése tapasztalható.

Fontosnak nevezte, hogy a török haderő visszafogottan és a nemzetközi humanitárius jog teljes tiszteletben tartásával járjon el. Semmi sem veszélyeztetheti a magát Iszlám Államnak nevező terrorszervezet felszámolása érdekében eddig elért eredményeket – hangsúlyozta Stoltenberg.