2024. április 20., szombat

Rend legyen a vizeken

Gombos, Bezdán és Apatin környékén tömeges orvhalászat zajlik

Szerbia Egyesült Horgászai nyílt levelet küldött az illetékes intézményeknek, amelyben felszólítja, hogy reagáljon a Gombos, Bezdán és Apatin környékén zajló tömeges orvhalászatra, amely a hetekben zajlik.

„A zsákmánytúllépés csónakokból történik műcsalis horgászással. A horgászok bőven túllépik a megengedett napi fogási mennyiséget, ami egy hal, és amely meghaladja az öt kilogrammot, míg az összdarabszám legfeljebb három” – írta nyilatkozatában az egyesület.

A horgászok szerint az így fogott halakat illegálisan értékesítik, mivel közvetlenül az éttermekbe, illetve halpiacokra kerülnek, jelentős károkat okozva így a tisztességes kereskedelmi halászoknak és más törvényes kereskedőknek, nem utolsósorban pedig az országnak is.

A nyilatkozat szerint a hatóságok tisztában vannak azzal, hogy valami hasonló történik, ugyanis a nap folyamán harminc csónak van jelen a Dunán, amelyekből gátlástalan halászat folyik. Ezenfelül, már a korábbi években is előfordultak hasonló események.

Buzás Mihály, az egyesület igazgatóbizottságának elnöke elmondta, a szervezetük megalakulása óta azért küzd, hogy a vizeken rend legyen.

– Amikor azt mondjuk, hogy rend, és nagybetűs rendre gondolunk, akkor ezen azt értjük, hogy az mindenkire vonatkozik. Nem csak az orvhalászokat, illetve a szennyezőket szidjuk, nem csak a lelkiismeretlen vízgazdákkal hadakozunk és nem csak a mini vízerőművek építését utasítjuk vissza. Tiltakozunk akkor is, amikor a horgászok majdnem szabályos módszerrel szabálytalan dolgokat követnek el – nyilatkozta az igazgatóbizottság elnöke.

Kifejtette azt is, hogy nem szabályos módon zajlik a halászat Apatin környékén.

– Mozgócsónakból úgynevezett emelgető módszerrel fogják ki a lassan vermelőhelyekre érkező harcsákat. Az internetre felrakott képanyagokon viszont látszik, hogy azokat a halakat nem éppen szabályos módon fogták, mivel sérülések vannak a szájukon kívül is. A testbe akasztott halat ugyanakkor vissza kell engedni. Ők viszont testbe is akasztanak, tehát az úgynevezett gereblyéző módszert alkalmazzák. Az ilyen emelgető módszernél használt rezgőfejű műcsalik alkalmasak arra, hogy a vízben mozgó halat testbe akasszák. Ez történik ott, irgalmatlanul gyilkolják a halakat! Sporthorgászi módszerrel húshorgászati hozzáállással. Ez ellen tiltakozunk! Hogyha még valaki szabályos engedéllyel, szabályos felszereléssel is horgászik, az nem jelenti azt, hogy mindent szabályt betartott. Márpedig minden szabályt be kell tartani  – hangsúlyozta.

Továbbá hozzátette, hogy ami most konkrétan Apatinnál történik, csak fokozódni fog, mert most jön a víz lehűlése, amikor a vermelőhelyekre vonul be a harcsa. Idővel a halak csoportosulnak bizonyos helyeken, és ma már ezeket a helyeket a horgászok igen könnyen megtalálják.