2024. március 29., péntek

Kína és Észak-Korea „halhatatlan” barátságát ünnepelte Hszi és Kim

Nagyra értékelte a Kína és Észak-Korea közötti "tartós, egészséges és stabil" barátságot Hszi Csin-ping kínai elnök, a kínai-észak-koreai diplomáciai kapcsolatok 70. évfordulója alkalmából - jelentette vasárnap a Hszinhua hivatalos kínai hírügynökség.

Kim Dzsong Un észak-koreai vezető szintén üzenetet küldött a kínai elnöknek, amelyben kijelentette, hogy a két ország közötti "legyőzhetetlen" barátság halhatatlan a szocializmus ügye beteljesülésének útján" - írta vasárnap a KCNA észak-koreai hírügynökség.

Észak-Korea azon első országok közé tartozott, amelyek 1949-ben történt kikiáltása után elsimerték a Kínai Népköztársaságot.

A két ázsiai szomszédos ország közötti viszony jelentős és kedvező szerepet játszott a regionális béke és stabilitás fenntartásában - tette hozzá Hszi Csin-ping.
Hszi és Kim ötször találkozott 2018 márciusa óta.

Peking a baráti üzenetet két nappal a kommunista Kína létrejötte 70. évfordulója alkalmából tartott nagyszabású katonai díszszemle után küldte Phenjannak, illetve egy nappal azután, hogy megszakadtak a Svédországban Észak-Korea és az Egyesült Államok között a nukleáris leszerelésről tartott munkamegbeszélések.