Birkák haszonnak, lipicaiak hobbinak

A bácsföldvári Varga László már kamaszként tanyáról és lovakról álmodott

Fehér Rózsa

2019. szeptember 29., 13:28 >> 2019. szeptember 30., 10:54

Kommentek száma 0  Megjelent nyomtatásban
A Bácsföldvári Lipicai Lótenyésztők Egyesülete az idén augusztusban hetedik alkalommal szervezett fiákeres bemutatót, amelynek most már harmadik alkalommal a helybéli Varga László tanyája adott otthont. A 67 éves Varga Lászlónak ezzel két kamaszkori vágya teljesült be egyszerre: van egy tanyája, ahol a saját lovait is megmutathatja a közönségnek.

Miért gondolhatták azt a barátai, hogy a 60. születésnapjára épp egy lipicai kancacsikó lenne a legjobb ajándék?

Örök szerelem (Fehér Rózsa felvétele)

Örök szerelem (Fehér Rózsa felvétele)

Varga László és Norbert unokája az egyik fiákeren

Varga László és Norbert unokája az egyik fiákeren

Varga László tanyáján augusztusban tartottak fiákeres bemutatót

Varga László tanyáján augusztusban tartottak fiákeres bemutatót

A rendezvény egyik attrakciója a csikósok voltak

A rendezvény egyik attrakciója a csikósok voltak

– Nekem a szüleim egészen a hetvenes évekig lovakkal munkálták meg a földet, aztán a nagykorúságom táján megvették az első használt traktorjukat, később pedig a többi mezőgazdasági gépet is. Már gyerekként is szerettem a lovakat, és később előszeretettel látogattam a törökbecsei Nagyboldogasszony Napok keretében megszervezett fiákeres bemutatókat. A 60. születésnapomra nagy bulit szerveztem, és az én betyár lovas kollégáim vettek nekem egy pedigrés lipicai kancát, azóta nincs hátraarc. Ma már hét lovat etetek, közülük kettő kancacsikó. Parádés lovak – az a dolguk, hogy szépen menjenek. Tulajdonképpen dísznek vannak, szóval költséges hobbi ez.

Járjuk a lovasbemutatókat, és most már harmadik alkalommal az én tanyámon szerveztük meg a bácsföldvári fiákeres rendezvényt. Tavaly 26, de az idén már 36 fiáker jött el hozzánk egész Vajdaságból, ami nekem nagy megtiszteltetés. Óriási öröm az ilyenkor, hogy sokan eljönnek, és mindenki élvezi a lipicaiak kecsességét, a kicsinosított fiákereket, a lovasok viccelődéseit.

A költséges hobbi árát miből termeli ki?

– Földműveléssel foglalkozom, de birkákat is tartok. Apám nem tartott birkákat, de én már gyerekként is neveltem néhányat, az apám nagyon haragudott rájuk! Fiatal házasként támadt föl bennem újra a birkahóbort, ma már 500 birkám van, és szeretem ezt csinálni. Én akkor is kitartottam mellettük, amikor nyakig voltam gonddal és mások föladták. Harminchárom éve foglalkozom juhtenyésztéssel, a bárányokat adom el. Remélem, hogy ezek az állatok a sír széléig elkísérnek.

Mivel jár a birkatartás?

– Bérelek és saját földem is van. Van annyi legelő, hogy aratásig kitartunk: épp, mire a füvet lerágják, kezdődik az aratás, aztán aratás után kimegyünk a tarlóra. Silónk is van, ott készül a téli eleségük. A birkáim 2013 óta anyakönyvezettek, ezért most már támogatást is kapok. A bárányokat eladom, a nőstényeket meg tovább szaporítom, de most már azzal is le kell állni, mert se hely, se legelő nem lesz többnek.

Valóban kezes állat a bárány?

– Mi az ilyet úgy hívjuk, hogy szika bárány – így nevezzük azt a bárányt, amit elvesznek az anyjától, és cumival nevelnek föl. Az ilyen állat mindig az ember lába alatt van.

Botor kérdés, de nem sajnálja vágóhídra vinni a bárányokat?

– Nem sajnálom őket, mi is megesszük a bárányhúst. Amikor az idősebbik lányommal legutóbb elvittünk ötven bárányt a vágóhídra, ő bizony pityergett, hogy visszük őket kivégzésre… De hát mit tehetnék mást?

Gyerekkori vágya teljesedett be a tanyával is.

– Gyerekkoromban a birkáim egy öreg bácsihoz csatlakoztak, és én néha meglátogattam őket. Itt volt a birkalegelő, a mostani tanya mellett. Nekem akkor, 15 évesen megtetszett a szomszédos tanya, azóta vágytam arra, hogy nekem is legyen. Kétezerben vettem meg ezt a szántóföldet nem messze a falutól, azóta építkezem rajta, itt tartom a birkákat is. Van három lányunokám és egy fiú, ő most Futakon jár mezőgazdasági középiskolába. Én 70 éves leszek, mire ő befejezi az iskolát, és abban bízom, hogy Norbert, aki szintén szereti az állatokat, ide jön majd vissza dolgozni. A szülei már átvették a gazdaságot, míg a másik lányom és a vejem állásban vannak.

Éltek-e a Prosperitati által nyújtott pályázati lehetőségekkel?

– Igen, a lányomék több gépet is tudtak venni ennek köszönhetően. Hálásak is ezért a lehetőségért, mert ennyi géphez hosszú évek munkájával sem tudtak volna önerőből hozzájutni.

Volt egy időszak az életében, amikor lakodalmakban is muzsikált. Előveszi még néha a harmonikát?

– Az alapfokú zeneiskolában tanultam meg harmonikázni, később tíz éven át egy zenekarral falusi lakodalmakban muzsikáltunk. Amikor sok lett már a feladat, választanom kellett, és én a zenélésről mondtam le. Télidőben otthon még néha fölkapom a harmonikát, de az az igazság, hogy a hangszer megkívánja a mindennapos törődést, amit én nem adok meg neki.

Mit üzen azoknak a fiataloknak, akik keresik a megélhetésüket?

– Aki tud, tartson állatot. A birkatartás egyszerű: április végén kimennek a legelőre, és akár december végéig is kint lehetnek, mert még akkor is jól tud lakni az állat. Mindenki tud találni ilyen legelőt.

Hogy hívják a lovakat és mi lesz a sorsuk?

– Az ajándékba kapott neve Csillag lett, aztán van Hajnal, Dáma, Szellő, Liszka, Fecske, Lepke, Miskó pedig a fiúunokám szamara. A lovak szeretete számomra egy sírig tartó ragályos betegség. Egyelőre szaporodnak, és a csikókat is megtartom – hogy meddig mehet ez így, én se tudom...Mindet szeretem! Mindegyik kanca, a csődörökkel nem tudok én már viaskodni!

Úgy tűnik, boldog ember.

– Nekem itt a tanyán jó. Szeretem ezt csinálni. Nem kívánkozok én se gyógyfürdőbe, se a tengerre vagy a hegyekbe. Minden nap kijövök a tanyára, itt érzem magam a legjobban. Nyugalom van, tiszta a levegő – nem is vágyok ennél többre!

 


Mielőtt hozzászólna a cikkhez, kérjük olvassa el a moderálási alapelvet!

! Hozzászóláshoz be kell jelentkeznie:
Facebook belépés
Listázás:

 • HETI ROVATOK
 • Kerekeken
 • Napsugár
 • Nyugdíjasok oldala
 • Vonalkód
 • MELLÉKLETEK
 • Sportvilág
 • Üveggolyó
 • Magvető
 • Képes Ifjúság
 • Tarka Világ
 • Kilátó
 • Hétvége